6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:12
No menu items!

Klaus Iohannis acuzat de duplicitate și superficialitate după ce a trimis spre reexaminare legea numirii directorilor de școli

spot_img

Senatorul USR și unul dintre inițiatorii legii privind numirea directorilor de școli fără influență politică, Ștefan Pălărie, îl acuză pe șeful statului că e duplicitar și că, prin această decizie, „lasă soarta școlilor la mâna baronilor locali – cei care influențează decizia inspectorilor care numesc în prezent directorii de școli”. Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament, invocând neclarități.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare, adică de factorul politic.

Senatorul Ștefan Pălărie a postat pe Facebook un mesaj prin care acuză că prin refuzul de a promulga legea, Klaus Iohannis „Ține captive şcolile în mâinile filialelor politice de județ”

„România educată … mai încolo, nu astăzi.

Am muncit alături de colegii mei 6 luni pentru iniţiativa legislativă care înlocuieşte pixul inspectorilor generali cu votul secret al consiliului de administraţie al şcolilor.

Ce am făcut în 6 luni? Ne-am consultat cu profesori, cu directori, am lucrat cu jurişti din partea sindicatelor, am organizat îndelungi dezbateri. Coşmarul nostru cel mai mare atunci (ca şi acum) când am elaborat legea a fost că incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimabrea a peste 700 de directori de şcoli) se va repeta la scară naţională în luna august (peste câteva zile) când se vor vacanta toate cele aproximativ 10,000 de posturi de directori şi directori adjuncţi”, a transmis Ştefan Pălărie pe Facebook.

„Decizia de astăzi de trimiterii a legii către reexaminare din partea Administrației Prezidențiale – dincolo de argumentele superficiale invocate – reprezintă o decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ.

În scenariul declanșat astăzi ce va urma este simplu de intuit:
1) Concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director vor fi amânate și mai mult – nici până în prezent nu avem o metodologie oficială dată prin Ordin de Ministru – cine va ma grăbi ministerul acum când legea a fost întoarsă în Parlament.
2) Luna august va fi zguduită de scandalurile din fiecare județ. Vom asista la filmul tragic al „pleacă ai voștri vin ai noștri” atât de mult exersat în ultimii 30 de ani de democrație.
3) Tot în luna august se dorește constituirea unui grup transpartinic pentru implementarea proiectului „România Educată” – și transpunerea lui în legislație – proiect care în esență nu își propune descentralizarea sistemului de învățământ din România – ci doar o mică pilotare în 60 de unități de învățământ, pilotare care a mai avut loc în anul 2004-2005 încheiată cu rapoarte de implementare.

În concluzie … maniera de a face reformă reală în România – mai ales în domeniul educației – are nevoie de reformă. Și de renunțarea la duplicitarism. Altminteri facem reformă dar doar colorată potrivit.

Astăzi este o zi tristă pentru România Educată – baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniștiți, își vor menține controlul și influența prin intermediul școlilor, punând labele și pe profesori, și pe părinți, dar și pe viitorul copiilor”, este mesajul postat pe facebook de senatorul USR.