4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:58
No menu items!

Klaus Iohannis a cerut NATO înființarea mai rapidă a Grupului de Luptă NATO în România

spot_img

Președintele României a cerut, în cadrul reuniunii de urgență a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Conform unui comunicat oficial, în afara șefilor statelor NATO, la reuniunea convocată de urgență, în format virtual, au mai participat președintele Finlandei, Sauli Niinistö, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Discuțiile au vizat impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Liderii aliați au discutat despre poziționarea și răspunsul NATO la această agresiune, considerată cea mai gravă amenințare la adresa securității europene din ultimele decenii, inclusiv din perspectiva consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. 

A fost adoptată și o declarație a Summitului.

Președintele României a reiterat necesitatea ca răspunsul comunității euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial.

„Klaus Iohannis a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice.

Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri tuturor partenerilor aliaților pentru deciziile luate de a trimite trupe și echipamente militare în România.

Totodată, șeful statului s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și cu această ocazie, sprijinul care trebuie acordat și Republicii Moldova și Georgiei, afectate de această situație de securitate”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

M. Nedelcu