4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:08
No menu items!

Klaus Iohannis a anunțat temele pentru referendumul din 26 mai. Cum este încălcată Constituția

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

Iohannis a anunţat că a transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele 2 probleme de interes naţional supuse consultării la referendumul din 26 mai.

Prima: Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie

A doua: interzicerea adoptării de guvern a OUG-urilor în domeniul infracţiunilor, pedepselor, corelată cu dreptul altor autorităţi de a sesiza CCR cu privire la ordonanţe.

„Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate să li se şteargă efectele condamnărilor şi dacă vor ca guvernul să mai adopte OUG-uri în domenii sensibile precum organizarea sistemului judiciar şi legislaţia penală”, a spus Iohannis care a continuat atacurile la adresa PSD. 

Ce spune Constituția

Organizarea referendumului pe tema aministiei și grațierii este, însă, interzisă de Constituția României, care prevede, la ARTICOLUL 74: 

Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea„. Mai mult, Curtea Constituțională s-a pronunțat deja 

De asemenea, la articolul 115, Constituția României prevede expres și cazurile în care Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență și, niciunul dintre acestea nu are legătură cu tema anunțată de președinte. 

ARTICOLUL 115

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Prin urmare, temele pe care Klaus Iohannis dorește să le supună referendumului presupun ca, dacă scrutinul va avea loc și va fi validat, să se înceapă o procedură de modificare a Constituției, similar cu ceea ce s-a întâmplat la referendumul inițiat de Traian Băsescu în 2009, privind reducerea numărului de parlamentari. 

Raluca Dan