2.1 C
București
joi, 26 decembrie 2024 - 14:58
No menu items!

Kelemen Hunor previzionează: „Această coaliție va fi mai grea ca cea precedentă”

spot_img

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a acordat un interviu publicației maghiare Kronikaonline.ro, conform stiripesurse.ro. Liderul UDMR a vorbit despre coaliția de guvernare, rolul formațiunii sale în noua configurație, dar și despre o posibilă colaborare pe teme sociale între București și Budapesta.

Știripesurse.ro publică interviul cu Kelemen Hunor, tradus din maghiară, disponibil aici.

– Merită să luăm aceste planuri puțin mai în serios?

K. Hunor: În România, un guvern a rezistat mult mai mult de un an în ultimii nouă ani. Pe baza acestui fapt, este foarte greu de spus că această coaliție plănuiește ceva timp de șapte ani. Pe de altă parte, mai devreme sau mai târziu trebuie să ieșim din acest cerc vicios. În decembrie anul trecut, am sperat că coaliția PNL-USR-UDMR va putea ieși din acest cerc. Acum, din nou, sper că o mare coaliție poate aduce stabilitate țării. Totuși, șapte ani este prea mult în România.

Sunt optimist, reînviem speranța în fiecare zi. Peste un an și jumătate, când prim-ministrul urmează să fie înlocuit conform acordului, va fi clar dacă există suficientă încredere între parteneri (…).

– Prin ce se deosebește această coaliție de cea anterioară?

K. Hunor: Sunt schimbări substanțiale, dar nu sunt ideologice. Ambele formațiuni mari aparțin partidelor mainstream, nu vor o revoluție permanentă, relații dezordonate. În opoziție, totuși, există două partide care susțin transformarea radicală din motive diferite. Cealaltă mare diferență este că cele trei formațiuni politice care alcătuiesc actuala coaliție reprezintă peste 99 la sută din municipii: toți președinții de consilii județene și majoritatea primarilor.

(…) Anterior, revoluția perpetuă, schimbare reprezentată de USR, nu viza neapărat așteptările majorității societății, ci mai mult nucleul dur al alegătorilor USR. Agenda politică se va schimba și ea, vor fi multe măsuri pe care niciun membru al coaliției nu le va pune la îndoială pentru că poate integra în ele interesele comunităților pe care le reprezintă. Cu toate acestea, dezbaterea asupra bugetului va fi mai puternică decât a fost cu USR, pentru că social-democrații sunt în favoarea impozitării progresive, în timp ce cealaltă parte nu este receptivă la aceasta.

(…) Vom avea la fel de mult spațiu de manevră în lunile următoare. Nu va fi puțin, deoarece cele două mari partide au într-adevăr majoritatea matematică, dar avem nevoie de noi pentru stabilitate. Acest lucru a fost evidențiat și de ambele părți majore în cadrul negocierilor. Vom avea o perioadă mai grea în această coaliție decât am avut înainte. PSD a fost un partener de coaliție mai dificil decât USR, care avea puțină experiență guvernamentală, dar social-democrații nu încearcă de obicei să agraveze dezacordurile, ci caută soluții. Vedem starea actuală a PNL, interesul lor vital pentru o guvernare de succes, pentru că dacă aceasta eșuează, ei vor fi primii care se prăbușesc.UDMR a demonstrat în ultimele luni că reprezintă o soluție pentru conflicte. Nu sunt îngrijorat de menținerea ponderii noastre politice, dar va fi nevoie de mult mai multă reconciliere a intereselor.

M. Nedelcu