Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dezvăluit ce s-a discutat în ședința de miercuri a coaliției de guvernare – despre alegerile prezidențiale, reducerea aparatului de stat și despre bugetul pe anul acesta. El a recunoscut însă că nu toate deciziile și acțiunile premierului Marcel Ciolacu sunt pe placul UDMR, referindu-se inclusiv la destrămarea coaliței. „Marcel Ciolacu trebuie să se ocupe de guvernare în primul rând și rezultatele trebuie să vină în urma guvernării, nu în urma declarațiilor pe TikTok sau pe Facebook”, a spus Kelemn.
UPDATE. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a mai declarat că autointitulatul candidat anti-sistem Călin Georgescu este de fapt un ”om al vechiului sistem” și că a aparținut rețelei Caraman, prin intermediul mentorului său, Mircea Malița.
”Eu am văzut următorul lucru și cred următorul lucru despre asta. Pe de o parte, ce am spus la început, că în spatele lui Georgescu se află o rețea de rezerviști care acoperă societatea în toate direcțiile, și aceștia și-au căutat un candidat, și au mobilizat. Pe de altă parte, în mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca anti-sistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este anti-sistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 (în perioada comunistă – n.red.) a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, a spus Kelemen Hunor într-un interviu pentru publicația Maszol.
Mihai Caraman a fost primul șef al SIE. El a fost dublu agent, lucrând pentru regimul comunist din România și pentru Rusia (KGB). El a penetrat NATO în anii 50-60 ai secolului trecut și a transmis informațiile și către KGB. Caraman a stârnit un scandal internațional când a reușit să racoleze mai mulți angajați NATO, cu ajutorul cărora a obținut informații și documente secrete ale Alianței Nord-Atlantice.
Călin Georgescu a făcut parte din filiala românească a Clubului de la Roma, creat ca organizație în România de către Mircea Malița (Asociația Română pentru Clubul de la Roma). Mircea Malița a fost ministru adjunct de externe și ministru al educației și învățământului în perioada comunistă, ambasador Statele Unite în cei mai negri ani ai comunisului românesc, între 1982-1985.
Un alt personaj apropiat de Călin Georgescu a fost Sergiu Celac. Buletin de București a dezvăluit că în anul 2012, la lansarea „ideologiei” lui Călin Georgescu a participat și a vorbit despre cartea candidatului la prezidențiale Sergiu Celac, fostul ministru al Afacerilor Externe. Celac a fost și translatorul oficial al lui Nicolae Ceaușescu.
”Eu cred că după 1989, acum este un moment care poate fi considerat de cotitură. Eu la un moment dat m-am exprimat concis, spunând că anul trecut la alegerile prezidențiale, aproape că s-a întâmplat ca ceea ce a rămas din vechiul sistem de dinainte de 89, rezerviștii din serviciile secrete aproape au învins noul sistem. Unul dintre candidații acestuia, adică Lasconi, a intrat în turul doi.
Întrebat dacă are mai multe informații despre anularea alegerilor, Kelemen Hunor a spus că ”nici eu nu am mai multe informații. Eu consider această situație o greșeală imensă a președintelui statului, care ar trebui să vorbească despre asta. Nicăieri în lume, serviciile secrete nu vorbesc. Acum aici avem reguli scrise și nescrise ale acestei lumi, nu de la ei trebuie să așteptăm răspunsul pentru opinia publică. Din partea lor nu se va întâmpla așa ceva. Este însă un o altă întrebare, faptul că nu au găsit responsabili, nu doar că nu au explicat, dar nu au găsit nici responsabili, care este din nou o problemă foarte foarte mare, ce subminează încrederea în instituțiile publice”.
”Președintele statului ar trebui să vorbească despre asta, pentru că el este cel ales în mod direct, lui îi sunt subordonate serviciile secrete, acele servicii care îl informează pe președinte despre tot, el trebuie să știe despre tot, și bineînțeles el ar trebui să explice societății ce s-a întâmplat, într-un mod în care respectă anumite reguli, pentru că fiecare șef de stat respectă anumite reguli, dar el nu a făcut acest lucru. Eu consider acest fapt o mare greșeală, pentru că acest fapt crește neîncrederea, creează în oameni acea aparență că aici a avut loc un fel de smechereală, pe de altă parte în săptămânile trecute, s-a putut vedea acest lucru în tot felul de teorii, de conspirații fabricate și răspândite de către oameni. Acest lucru poate fi de înțeles pe undeva, pentru că dacă nu primești o explicație pentru un fenomen, pentru o astfel de decizie gravă, atunci începi tu să explici, după capul tău, ce se putea întâmpla, și atunci inventezi că decizia a fost dictată de aici, de acolo”, a mai spus el.
Întrebat despre Călin Georgescu, Kelemen Hunor a spus că ”faptul că ei au cumpărat mai devreme mii de profile fake pe Tik-tok, și pe care le-au folosit, arată doar faptul că ei au stăpânit și din punct de vedere technic acest domeniu. Eu cred că partea cea mai importantă a problelemelor a fost aici, acasă la noi. Că acest fapt a fost ajutat și de alții prin diferite comentarii, prin răspândirea pe Tiktok, pe diferite rețele, acolo s-a dovedit că au fost boți, roboți, comentarii, acțiuni care au fost din afara României, dar în prinicipiu, prima problemă a fost în România”.
”Să nici nu mai vorbim de ce au făcut instituțiile statului, pentru că despre Georgescu ani la rândul s-a știut cine este. El răspândit și răspândește ideile Gărzii de Fier, ale legionarilor și extremei drepte, ideile care retrezesc cele mai negre perioade ale secolului XX, pe care și le asumă și susține. Problema nu este cu acele propoziții simple care plac, pe care orice om le ascultă cu plăcere, fie că este vorba despre familie, despre Dumnezeu, despre patrie. Ei au măsurat foarte exact, au țintit foarte bine, astfel încât au spus tuturor, prin propoziții simple și scurte, cea ce doresc să audă. Din acest punct de vedere Georgescu a avut în spate o companie de oameni bine pregătiți”, a mai adăugat el.
Știre Inițială:
„Am participat la ședința coaliției, bineînțeles. Am avut o discuție prima dată cu președinții formațiunilor din coaliție, plus liderul Grupului Minorităților Etnice din Camera Deputaților și Crin Antonescu. Apoi am continuat discuțiile într-un format mai mare, am discutat despre alegerile prezidențiale, structura Guvernului, secretarii de stat și, bineînțeles, despre buget.
Alegerile vor fi pe 4 și 18 mai. Noi am fi dorit să avem alegeri înainte de Paște, dar, din punct de vedere al calendarului, nu s-a mai potrivit, fiindcă trebuia o Hotărâre de Guvern până la sfârșitul anului (2024) sau scurtarea perioadelor din Legea privind alegerile prezidențiale, în loc de 75 de zile să venim la 55 sau 60 de zile.
Deci am mers pe varianta să păstrăm cele 75 de zile de la apariția Hotărârii de Guvern până la organizarea primului tur”, a declarat Kelemen Hunor la B1 TV.
Potrivit acestuia, în ședința coaliției s-a mai stabilit ca până la finele lunii ianuarie toate cele trei partide să-l valideze în forurile statutare pe Crin Antonescu drept candidatul coaliției la prezidențiale.
„Probabil vom înregistra o alianță electorală, fiindcă, din punct de vedere legal, asta e soluția.
Dacă nu mă înșel, pe 26 PNL va valida într-un congres candidatura lui Crin Antonescu, pe 27 am programat noi această validare și pe 28 congres la PSD”, a mai declarat liderul UDMR.
Reducerea numărului de secretari de stat și subprefecți
Acesta a afirmat că în ședința coaliției s-a mai stabilit să fie 53 de secretari de stat în Guvern, deci „o reducere de 25%” față de situația de dinainte de parlamentarele de anul trecut: „Principiul e că sunt 2 secretari la ministerele mici, 3 la celelalte și 3 sau 4 ministere unde vor fi 4 secretari de stat – Finanțe, MIPE (Ministerul investițiilor și Proiectelor Europene) și Externele. Deci am redus numărul secretarilor de stat cu vreo 25% și numărul subsecretarilor de stat”.
Kelemen Hunor a mai precizat că deocamdată nu au stabilit ce partide la ce ministere pun secretarii de stat.
„Reducem numărul subprefecților. Județele care au peste 500.000 de locuitori vor avea 2 subprefecți, județele mai mici vor avea un singur subprefect. Bucureștiul are 3, va avea 2. Cura de slăbire, dieta statului trebuie să înceapă cu noi”, a mai susținut președintele UDMR.
„Ciolacu trebuie să se ocupe de guvernare în primul rând”
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a afirmat că înțelege mai noul apetit al președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pentru Tik Tok, mai ales că rețelele sociale reprezintă o modalitate de a ajunge la electoratul tânăr, dar premierul „trebuie să se ocupe de guvernare în primul rând”.
„Marcel Ciolacu trebuie să se ocupe de guvernare în primul rând și rezultatele trebuie să vină în urma guvernării, nu în urma declarațiilor pe TikTok sau pe Facebook, dar, sigur, fiecare are libertatea de a fi prezent pe rețelele sociale și, din acest punct de vedere, îl înțeleg, e OK.
A simțit gustul, cum e să ai zeci de mii de urmăritori și like-uri. Din acest punct de vedere, înțeleg apetitul politicienilor pentru TikTok și e aproape normal, că prin TikTok ajungi la o generație care nu se uită la televizor, nu citește presă și se informează doar din rețelele sociale. Acest lucru trebuie să-l vedem, fiindcă s-a schimbat lumea”, a declarat Kelemen Hunor.
Acesta a mai afirmat că a avut anul trecut întâlniri cu tineri de 18 – 30 de ani și aceștia i-au spus că-și iau informațiile doar de pe Facebook și TikTok.
„Deci, dacă noi nu vedem acest lucru și avem impresia că prin evitarea social media putem să ajungem la acești oameni extrem de importanți pentru viitorul României, greșim!”, a mai declarat președintele UDMR.
Nu susţine nicio reformă administrativă care ar schimba proporţiile etnice
UDMR nu susține o reformă administrativ-teritorială în România care ar schimba proporțiile etnice fără a contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, a mai dezvăluit președintele Uniunii, Kelemen Hunor.
Într-un interviu acordat presei maghiare și citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur și simplu desființate satele mici, fără să se țină cont de caracteristicile geografice.
Reacția acestuia vine după anunțul făcut de președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, potrivit căruia PSD va depune la Parlament un proiect de reorganizare administrativ-teritorială a României care să prevadă, între altele, comasarea județelor și alipirea localităților sub 3.000 de locuitori municipiilor din apropiere.
„Niciun acord nu este Sfânta Scriptură”
Liderul UDMR a ținut să lămurească și discuțiile despre desfășurarea unor congrese comune ale partidelor din coaliție, după anunțul lui Marcel Ciolacu.
“Nu se pune problema unor congrese comasate, comune, astea sunt vrăjeli, sunt dezinformări”, a spus Kelemn.
El a recunoscut faptul că orice înțelegere politică poate fi schimbată: “Oricând poate, orice acord poate fi rupt. Niciun acord nu este Sfânta Scriptură. Acordurile politice pot fi rupte oricând, dar nu dorește nimeni din conducerea coaliției așa ceva”.
„Era mai bine dacă îl lăsa pe Bolojan”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a mai spus că AUR și POT nu au șanse să îl suspende pe Klaus Iohannis. Mai mult, coaliția nu este interesată să participe cu voturi și semnături, a spus Hunor, care admite că prelungirea mandatului lui Iohannis a tergiversat alegerile prezidențiale.
„Iohannis și-a încheiat mandatul. Acum e în prelungiri. Ar fi fost bine să se retragă și să îl lase pe domnul Bolojan, atunci organizam mai repede alegeri. Nu a vrut să se retragă. E treaba lui. Inițiativa AUR de suspendare a lui Iohannis nu ne interesează”, a mai spus Kelemen Hunor la B1 TV.
Adina Bucur