1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:38
No menu items!

Kelemen Hunor face radiografia clasei politice: „AUR va fi marea câştigătoare”. Pe cine vede la Cotroceni

spot_img

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) va fi marea câştigătoare la alegerile europarlamentare de anul viitor, urmând să se claseze pe locul doi după PSD. Cât despre alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor susţine că şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, ar putea candida pentru fotoliul de la Cotroceni, în ciuda faptului că, momentan, a spus „Nu!” în mai multe limbi străine. ”Anul viitor în mai-iunie poate să spună Da!”, este de părere liderul UDMR. 

Preşedintele UDMR a fost întrebat în emisiunea Insider Politic de la Prima TV dacă nu crede că un partid ar aduce AUR la guvernare după alegerile de anul viitor. „Se va întâmpla următorul lucru cu AUR. Ei vor intra după europarlamentare, pentru că ei vor fi marii câştigători la europarlamentare, nu au acum niciun europarlamentar şi vor avea opt, nouă, şapte”, a afirmat Kelemen Hunor. 
 
Întrebat dacă AUR va învinge PSD la europarlamentare, Kelemen Hunor a răspuns: “Nu. Vor fi pe locul doi. Aşa cum cunosc eu societatea cât de cât şi cum arată harta electorală, PSD-ul ar fi pe primul loc, categoric. Şi AUR va intra în grupul conservatorilor din Parlamentul European şi acolo va intra într-un proces de curăţare, de spălare şi după un an, după doi ani, probabil, se va spune că deja sunt spălaţi. Că acolo vor fi împreună cu Kaczynski, împreună cu Meloni, cu cei care guvernează şi se va spune dacă ăştia sunt buni noi de ce nu suntem buni? Va trece o perioadă. Problema tot timpul rămâne dacă într-adevăr noi credem într-o schimbare adevărată a unui partid care până acum a demonstrat de o mie de ori că este un partid extremist, din toate punctele de vedere”. 
 

El a fost întrebat dacă după acei doi ani AUR ar putea ajunge la guvernare. 

 
“Asta e evaluarea mea, dar este un pesimism apropiat de realism ce spun eu”, a mai afirmat Kelemen Hunor.
 

Preşedintele UDMR a fost întrebat și dacă o vede pe Laura Codruţa Kovesi printre candidaţii la alegerile prezidenţiale de anul viitor. 

„Da. Anul acesta poate să spună ”Nu!”, anul viitor în mai-iunie poate să spună ”Da!”. O cred pe Kovesi când spune ”Nu!”. În acel moment cred că a fost sinceră. Dar haideţi să vedem ce se va întâmpla anul viitor în mai-iunie, imediat după alegerile europarlamentare. În acest moment, eu nu văd în România nicio personalitate care să reziste un an de zile în funcţia de candidat. Nu suntem în America. Sunt foarte mulţi care o măsoară pe doamna Kovesi în sondajele de opinie şi nu stă rău”, a spus Kelemen Hunor, la Prima TV. 

Liderul UDMR susţine că USR poate ajunge în finala prezidenţială din 2024, cu două condiţii. „Da, dacă au un candidat foarte bun şi dacă scot un rezultat bun la europarlamentare şi la locale”, a spus Hunor. 

Întrebat dacă Elena Lasconi ar putea fi un candidat bun pentru USR la prezidenţiale, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu o cunosc pe doamna Lasconi. Am înţeles că este o persoană foarte performantă într-un municipiu, dar mai mult nu ştiu. Ar fi extrem de superficial să-mi dau cu părerea”. 

Kelemen Hunor, despre Iohannis: „Eu nu am avut aşteptări mari de la preşedintele Iohannis. Pentru mine nu este o dezamăgire”

Kelemen Hunor a mai fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, de ce crede că liberali nu fac nimic fără Klaus Iohannis. “Aveţi impresia că fac ceva fără acordul preşedintelui?”, a răspuns liderul UDMR.
 
Când i s-a replicat că vorbim despre un preşedinte care este mai mult absent, spre deosebire de Traian Băsescu care ieşea mai mult în spaţiul public, liderul UDMR a comentat: “Asta înseamnă că nu este pe sticlă. Asta nu înseamnă că este absent din politică. Eu nu cred că preşedintele Iohannis a fost absent din politică vreo zi. Că nu e pe sticlă, asta e o altă treabă. Şi da, aici într-un fel îl şi înţeleg. Nu are ce să caute preşedintele în fiecare zi pe sticlă, la ora 7 seara sau la 6 cum ieşea Băsescu. Eu niciodată nu am avut impresia că el lipseşte din politică”.
 

El a fost întrebat dacă preşedintele Iohannis influenţează în continuare deciziile PNL. 

 
“Dar e normal într-un fel, Până la urmă, ce am aştepta? Preşedintele Republicii este un om politic, a venit dintr-un partid pe care l-a condus, era preşedintele partidului, cum era şi Băsescu, cum era înainte şi Iliescu. Nu se face de la o zi la alta călugăr la o mănăstire şi nu mai are nicio legătură cu partidele politice şi cu lumea politică. Preşedintele Iohannis a pus guverne. Nici nu ştiu câte guverne a pus în mandatul lui. Cred că a fost preşedintele care a avut cele mai multe guverne puse în mandatul de 9 ani sau 10 ani. Mă rog, putem considera 10 ani că intrăm încet în ultimul an al preşedintelui Iohannis”, a transmis preşedintele UDMR.
 
El consideră că este normal ca preşedintele să se implice în deciziile politice deoarece Constituţia prevede că acesta are atribuţii în Executiv. 
 
“Din acest punct de vedere sigur că se implică şi până la urmă mi se pare normal ca un preşedinte să se implice în deciziile politice, mai ales că în România, Constituţia este extrem de clară, preşedintele are atribuţii în Executiv. Când ai atribuţii în Executiv politica externă, politica de apărare, de securitate naţională, fără preşedinte nu merge. Are impresia că trebuie să se implice şi mai mult ca să meargă lucurile aşa cum crede el că trebuie să meargă. Fiecare preşedinte s-a implicat. Nu a fost niciun preşedinte care nu s-ar fi implicat, doar era o chestiune de stil”, a mai declarat Kelemen Hunor. 
 
Liderul UDMR a mai fost întrebat dacă pentru el preşedintele Klaus Iohannis este o dezamăgire. “Nu, eu nu am avut aşteptări mari de la preşedintele Iohannis. Pentru mine nu este o dezamăgire. (…) Noi ştiam cine este Iohannis”, a răspuns Kelemen Hunor. 
 
La remarca potrivit căreia UDMR a avut o relaţie complicată cu Iohannis, care a acuzat Uniunea că vinde Ardealul cu PSD, apoi a intrat într-o guvernare girată de Iohannis, după care a ieşit dintr-o guvernare, posibil tot după o decizie a lui Iohannis, Kelemen Hunor a replicat: “Până la urmă a fost o relaţie cum era şi înainte să fie preşedinte. Deci nu s-a schimbat nimic. Când lucram împreună, lucram împreună, cum e în politică, el fiind şeful statului bineînţeles, există un respect pentru instituţia prezidenţială în primul rând, şi pentru cel care ocupă această funcţie, dar cel puţin în ceea ce mă priveşte, eu nu sunt dezamăgit”.
 
R. Dan