Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit în cadrul unei emisiuni la Prima TV despre tendința politicienilor de a afișa opulență, un fenomen observat constant în România în ultimii 35 de ani. Potrivit acestuia, dorința excesivă pentru lux nu este specifică doar României, ci este comună tuturor țărilor care au trecut prin regimuri comuniste.
Kelemen Hunor consideră că lipsa educației financiare a celor ajunși la putere explică acest comportament. După decenii de sărăcie impusă, mulți politicieni „simt mirosul banilor” și cad în capcana parvenitismului și a risipei, achiziționând simboluri ale statutului social, cum ar fi mașini de lux, ceasuri scumpe și zboruri cu avioane private.
„Este un fenomen care se repetă în toate fostele state comuniste. În Polonia, poate că această etapă a trecut mai repede, dar în România și în alte țări postcomuniste încă persistă. Poate generațiile viitoare vor avea o relație mai matură cu averea”, a explicat liderul UDMR.
Deși a deținut funcții importante, inclusiv pe cea de vicepremier, Kelemen Hunor a subliniat că nu a zburat niciodată cu un avion privat, încercând astfel să se distanțeze de acest tip de comportament extravagant.
Kelemen Hunor despre susținătorii lui Călin Georgescu: „Un cult periculos. Dacă ajunge în turul 2, va pierde”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a comentat popularitatea lui Călin Georgescu, considerând că acesta beneficiază de un nucleu dur de susținători, asemănător unei secte, asupra căruia nu se poate interveni. În opinia sa, adevărata miză a alegerilor este unirea celorlalte forțe politice împotriva lui Georgescu în turul al doilea.
„Trebuie să fim conștienți că trebuie să adunăm toți ceilalți alegători la un loc, pentru că în primul tur nu va câștiga nimeni”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.
Liderul UDMR a subliniat că Nicușor Dan, Crin Antonescu și Elena Lasconi nu concurează între ei, ci îl au ca principal adversar pe Călin Georgescu. Deși sondajele actuale indică o competiție strânsă între Antonescu și Nicușor Dan pentru locul doi, Hunor atrage atenția că acestea nu sunt întotdeauna relevante, făcând referire la eșecurile sondajelor din anul precedent, care nu au anticipat anularea alegerilor.
Hunor consideră că Georgescu se prezintă drept victimă după anularea scrutinului, ceea ce i-a crescut temporar scorul electoral. Cu toate acestea, este convins că dacă Georgescu ajunge în turul al doilea, va pierde.
Referitor la posibila schimbare a candidatului coaliției, Kelemen Hunor avertizează că orice modificare în strategie ar putea favoriza victoria lui Georgescu, ceea ce ar reprezenta un risc major pentru alianța guvernamentală.
Kelemen Hunor despre scandalul Nordis: „Nu e ca șmecheria Caritas, dar tragedia e aceeași”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a comparat recent afacerea Nordis – în urma căreia sute de oameni au fost păgubiți – cu celebrul joc piramidal Caritas, care a ruinat financiar mii de români în anii ’90. Deși consideră că dimensiunea fraudei Caritas a fost mult mai mare, el subliniază că manipularea și consecințele pentru cei înșelați rămân la fel de grave.
„Este tragic ce se întâmplă cu Nordis. Foarte mulți oameni au investit sume uriașe și au fost păcăliți. Situația este similară cu cea de la Caritas, când oamenii își vindeau casele și credeau că își vor recupera banii în câteva luni. A fost o iluzie periculoasă”, a declarat Kelemen Hunor la Prima TV.
Rememorând perioada Caritas, liderul UDMR a povestit că, în anii ’90, pe când era student la Cluj, a fost martor la mulțimea de oameni care veneau cu saci și valize pline de bani, convinși că vor câștiga de opt ori mai mult. Deși el nu a participat, spune că membri ai familiei sale au fost implicați, atrași de mirajul îmbogățirii rapide.
D.Constantin