Conflict deschis între președintele UDMR Kelemen Hunor și ministrul Justiției Stelian Ion pe tema desființării SIIJ. Kelemen Hunor îl acuză pe ministru de „lipsă de materie cenușie” și spune că „a cam luat-o pe arătură”, după ce Stelian Ion ar fi acuzat UDMR că „face jocurile unor vecini care nu vor ca România să intre în Schengen”.
Președintele UDMR Kelemen Hunor a avut o reacție acidă joi, la RFI după argumentele prezentate de ministrul Justiției la TVR pe tema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Acesta din urmă a declarat la că ”dacă nu se ridică MCV, este posibil să nu intrăm în Schengen. Mă întreb cine are interesul dintre partenerii sau vecinii noştri să nu intrăm în Schengen” și a acuzat UDMR că „face jocurile unor „vecini” care nu vor ca România să intre în Schengen”.
Argumentele ministrului Justiției l-au supărat pe președintele UDMR care a reacționat imediat.
„Stelian Ion sugerează că noi susținem acest amendament în interesul altora. Noi ne-am obișnuit, când cineva nu are argumente într-o dispută cu noi sau contraargumente, scoate această carte, care nu are nici o legătură, nici cu realitatea, nici cu starea de fapt. Este o acuzație lipsită de substanță și de substanță cenușie. A luat-o pe arătură domnul Stelian Ion cu această declarație. Eu așa știu, de ani buni, că intrarea noastră în Schengen și ridicarea MCV-ului este împiedicată de Olanda și de Franța, nu de vecinii noștri. Este o prostie să spui așa ceva, să sugerezi așa ceva, dar asta este, ne-am obișnuit, în 20-30 de ani, când nu ai argumente, atunci hai cu cartea asta. E o prostie”, a spus președintele UDMR.
UDMR propune ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, în timp ce ministrul se opune și vrea ca dosarele să meargă la parchetele specializate.
”Vom discuta în continuare și încercăm să găsim o soluție. Eu am mai avut o propunere, un compromis, despre acest lucru nu a vorbit nimeni în aceste zile, dar deocamdată nu am un răspuns la această propunere din partea colegilor. Eu luni, la discuțiile din coaliție, am spus în felul următor: dacă trece amendamentul nostru, vom vota în plen desființarea SIIJ și atribuțiile trec la Procuratura Generală și hai să lăsăm așa un an de zile, să vedem cum funcționează și când vom dezbate, când vom aproba legile justiției se pot face nuanțele și dacă sunt necesare, schimbările dorite. Dacă funcționează la Parchetul General, atunci sigur, putem merge mai departe. Dacă nu trece amendamentul nostru, atunci vom vota varianta Guvernului”.