4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:30
No menu items!

Justiția bihoreană continuă să fie în centrul scandalurilor de corupție

spot_img

Tribunalul BihorInspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii va efectua un set de verificări la unitățile de parchet și instanțele din județul Bihor, în baza unei sesizări primite în luna aprilie de la un justițiabil.

Problemele din justiția bihoreană sunt vechi. Sunt deja celebre scandalurile legate de magistrați corupți, arestați sau judecați – judecătorul Traian Munteanu, de la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Mircea Pușcaș, de la aceeași instanță, procurorul Viorel Gavra, șeful Parchetului Bihor etc.

Acuzațiile de corupție s-au amplificat în ultimii ani, numeroși justițiabili adresând mai multe sesizări sau petiții instituțiilor abilitate să controleze astfel de cazuri. Așa se face că, în luna aprilie, un om de afaceri din Bihor a depus un memoriu în care demască o adevărată rețea mafiotă din care fac parte funționari din cadrul administrației publice locale, polițiști, avocați sau magistrați.

Afaceristul Gheorghe Ghiurău arată că este supus unor presiuni permanente și abuzuri din partea autorităților de cel puțin 15 ani, timp în care i s-au înscenat dosare penale, a fost controlat la sânge de organe penale sau fiscale, a fost cercetat și judecat, fără a fi condamnat, după ce reușea să strămute procesele la alte instanțe din țară, pentru a nu fi judecat părtinitor în județul Bihor. Mai mult de atât, afaceristul a câștigat și un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a obligat statul la plata unor despăgubiri de 14.000 de euro.

Ultimele sale probleme, după cum susține în memoriul adresat CSM, vin de la conflictul comercial pe care îl are cu un alt afacerist – un bihorean de etnie maghiară, Iosif Hamos, care, prin avocatul său, Arpad Kolozsi, pune presiune pe magistrați, vând influență mai puternică la Tribunalul Bihor.

Astfel, un simplu litigiu comercial și imobiliar a fost transformat de adversari într-un război penal, la parchete, dar și în instanțe, prin plângeri peste plângeri, unele dintre ele dovedite a fi neîntemeiate. Acest litigiu a fost alimentat chiar de administrația publică locală. Așa se face că Primăria Săcueni a eliberat o adeverință falsă către firma lui Iosif Hamos, în baza unei simple declarații a acestuia potrivit căreia el este cel care a construit un imobil pe un teren, fără să aducă în sprijinul declrației nici un document oficial. Cu adeverința dată de Primăria Săcueni, Iosif Hamos a intabulat imobilul la Oficiul de Carte Funciară Marghita. În această situație de flas în acte publice, documentele care au stat la baza acestei anomalii au fost atacate în instanță. Cu toate acestea, nici o autoritate nu a întreprins nimic pentru a remedia falsul.

Firește, memoriul adresat Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde o seri de alegații, unele chiar bazate pe fapte reale și sentințe definitive, dar acuzațiile privind corupția din justiția bihoreană trebuie verificate în amănunt de Inspecția Judiciară, mai ales că nu puține au fost cazurile de magistrați de pe plan local acuzați, cercetați, reținuți sau condamnați pentru fapte de corupție sau în legătură cu fapte de corupție.

Notă

Am cerut Primăriei Săcueni un punct de vedere referitor la emiterea adeverinței pentru Iosif Hamos în baza simplei declarații a acestuia că el a construit imobilul pentru care cerea intabularea (deși, acesta este ridicat din anul 1999 de o altă firmă). Edilii din Săcueni ne-au răspuns sec:

Urmare cererii dumneavoastră prin care solicitaţi informaţii în legătură cu domul Hamos Iosif, reprezentant al SC NEXCO ROM OIL SRL, nu vă putem furniza informaţii până la terminarea tuturor proceselor aflate pe rol pe această temă.

Andi Topală