-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:52
No menu items!

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitry Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace

spot_img

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat, în 2021, de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov, pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, o precondiție a democrației și a păcii de durată. Sezonul Premiilor Nobel 2021 a debutat, luni, 4 octombrie.

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a expune abuzurile de putere, violențele și autoritarismul din țara sa natală, Filipine.

În 2012, Ressa a fondat Rappler, o companie de media digitală pentru jurnalismul de investigație.

Ca jurnalist și director executiv al Rappler, Ressa s-a dovedit a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare; și-a concentrat atenția asupra regimului controversat al președintelui Rodrigo Duterte și campaniei antidrog.

Numărul de morți este atât de crescut încât campania se aseamănă cu un război împotriva populației țării.

Ressa și Rappler au documentat modul în care social media este folosită pentru a răspândi știri false, pentru a hărțui opozanți și pentru a manipula opinia publică.

De zeci de ani, Dmitry Andreyevich Muratov apără libertatea de exprimare în Rusia în condiții extrem de dificile.

În 1993, Muratov a fost unul dintre fondatorii publicației independente Novaja Gazeta. Încă din 1995, Muratov a fost redactorul șef al publicației timp de 24 de ani. Novaja Gazeta este astăzi cel mai independent cotidian din Rusia, având o atitudine critică față de putere.

Stilul jurnalistic bazat pe fapte al cotidianului și integritatea profesională au făcut Novaja Gazeta o sursă importantă de informație despre aspectele cenzurabile ale societății rusești care sunt rareori menționate de alte publicații.

Novaja Gazeta a publicat articole critice despre o varietate de subiecte, de la corupție și violența poliției și până la arestări ilegale, fraudă electorală și „fabrici de troll” folosite de forțele armate ruse atât pe plan național cât și internațional.

Jurnalismul independent, liber și bazat pe fapte este un protector împotriva abuzului de putere, minciunilor și a propagandei.

Comitetul Norvegian pentru Nobel este convins că libertatea de exprimare și libertatea de informație ajută la asigurarea unui public informat.

Aceste drepturi sunt cruciale pentru democrație și protejează împotriva războiului și conflictelor.