Ziua „Ziaristului Român” a fost celebrată azi la Studioul „Horia Bernea” de la Muzeul Țăranului Român. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și se află la a șaptea ediție.
Au fost decernate premiile „Eminescu Ziaristul” și alte distincții importante acordate unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice. Decernarea Premiilor „Eminescu Ziaristul” se află la a noua ediție.
Antena 3 a primit mai multe trofee, pentru mai multe producții, printre care Sinteza Zilei și News Hour with CNN.
Pe scenă au fost invitați jurnaliștii Mihai Gâdea, Oana Zamfir, Răzvan Dumitrescu, Adrian Stoica, Sabrina Preda, Ana Maria Roman, Sergiu Cora și Adrian Ursu, premiați cu distincția „Credință și loialitate”, scrie Antena 3.
Ce au declarat jurnaliștii premiați:
Oana Zamfir: „Voi fi în continuare crâncenă, pentru că e datoria noastră de a judeca cu severitate, de a nu face compromisuri și îngăduinâe, mai ales politice. Sunt tributară anilor mei de presă scrisă, cred că formarea mea solidă de acolo vine, sunt ziarist de investigații pentru că am avut de la domnul Constantin, de la Marius Tucă, libertatea de a sta pe o anchetă și trei luni de zile, dacă trebuia, doar să iasă perfect. Am învățat în anii mei de presă scrisă să mă îndoiesc permanent”.
Răzvan Dumitrescu: „Eu sunt jurnalist de investigație, din 1992 în presă scrisă. De acolo vine rigoare, pentru că la acel moment nu aveai pager, telefon mobil, nu existau nici telefoane prin București, scotoceai prin gunoaie. Munceai de 100 de ori mai mult ca acum, că să obții același efect”.
Sabrina Preda: „Suntem doar o mâna de oameni aici, dar Antena 3 înseamnă mult mai mult, înseamnă sute de persoane, și nimic nu ar fi fost posibil, cel puțin visul meu, fără Antena 3 și Mihai Gâdea, cel care a crezut cel mai mult în noi și ne-a oferit această șansă”.
Sergiu Cora: „Eu mă declar un norocos, că am avut ocazia să întâlnesc astfel de jurnaliști, să lucrez cot la cot cu ei, să fiu acceptat chiar dacă eu nu sunt jurnalist la baza, ci inginer. Am combinat din experiențe și din exigențe”.
Adrian Ursu: „Mă uit în sala și demult n-am mai avut bucuria asta, să văd oameni care sunt adunați pentru o pasiune. E o meserie din ce în ce mai rară, pentru că a devenit atât de comun, ai un telefon, poți să filmezi, să înregistrezi, să fotografiezi, poți să fii și tu ziarist. Ne unește pasiunea pentru ceva foarte util: informația s-a dovedit, în anul pe care l-am traversat cu toții, că a fost vitală. Fără ea am fi fost mai vulnerabili. Dar dincolo de asta, ne unește dorința de a fi utili celorlalți”.