Poliţia rusă a reţinut sâmbătă pentru scurt timp cel puţin 20 de jurnalişti la un miting organizat lângă zidurile Kremlinului de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina, care cer întoarcerea soţilor de pe front.
Un cameraman al AFP care a fost arestat în timpul protestului a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, toţi bărbaţi, au ajuns cu el într-o dubă de poliţie şi au fost duşi la o secţie pentru verificarea identităţii.
At least 30 people have been detained by Russian law enforcement at an anti-mobilisation protest outside the Kremlin in Moscow
The majority of those arrested were journalists covering the protest.
📹: SOTA pic.twitter.com/TRlo2ntxev
— Novaya Gazeta Europe (@novayagazeta_en) February 3, 2024
Police in Moscow 🇷🇺 detained journalists who were covering the action of the wives of the mobilized soldiers.
The wives were also taken away. pic.twitter.com/TivNWgjgWS
— Jason Jay Smart (@officejjsmart) February 3, 2024
Aproximativ trei ore mai târziu, toţi jurnaliştii au fost eliberaţi după ce au primit un avertisment din partea Ministerului rus de Interne, potrivit cameramanului AFP.
Printre cei arestaţi s-au numărat mai mulţi angajaţi ai unor publicații străine, printre care agenţia americană de ştiri AP, NOS (Olanda), revista germană Der Spiegel şi un reporter independent francez.
Înainte de arestări, între 40 şi 50 de soţii ale militarilor mobilizaţi au depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut sub zidurile Kremlinului, lângă Piaţa Roşie.
Conform publicaţiei independente Sota Vision, câteva arestări de persoane care demonstrau împotriva mobilizării militare au avut loc şi în faţa sediului din Moscova al echipei de campanie electorală a lui Vladimir Putin.
Pe Telegram, în cursul dimineţii de sâmbătă, Procuratura din Moscova a avertizat cu privire la o posibilă urmărire penală în cazul participării la „demonstraţii neautorizate”.
De câteva săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi să lupte în Ucraina se întâlnesc în mod regulat în semn de protest.
Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare de revoltă în curs de formare.
Activismul femeilor mobilizate a fost în mare parte ignorat de media de stat din Rusia, pentru că guvernul doreşte să proiecteze o imagine de unitate în jurul lui Putin înainte de alegerile din martie.
Potrivit datelor publice, 244.000 de soldaţi mobilizaţi luptă în prezent în Ucraina, dintr-o forţă totală de 617.000 de militari.
T. S.