-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:15
No menu items!

Jurnalista Sorina Matei demonstrează cronologic implicarea ilegală a lui Kovesi în aducerea în țară a lui Nicolae Popa

spot_img

Jurnalista Sorina Matei demonstrează, printr-o cronologie postată pe contul luni pe contul său de Facebook, implicarea ilegală a Laurei Codruța Kovesi (fost procuror general al României și fost șef al DNA) în aducerea în țară a fugarului Nicolae Popa, dar și modul în care aceasta a orchestrat „Operațiunea Jakarta”. 

Iată cronologia faptelor, prezentată de Sorina Matei: 

*2 decembrie 2009. Nicolae Popa este arestat la Jakarta de către un cyber unit al FBI.

*3 decembrie 2009. Arestarea lui N. Popa este subiect de dezbatere decisivă în confruntarea din turul 2 al alegerilor prezidenţiale.

*4 decembrie 2009. Tribunalul Bucuresti trimite la MJ documentaţia pentru extrădarea lui Popa.

*9 decembrie 2009. C. Predoiu trimite prima cerere de extrădare în Indonezia.

*27 decembrie 2009. Autorităţile indoneziene spun că-l extrădează pe N. Popa.

*18 ianuarie 2010. Kovesi, procuror general al României, vorbeşte într-un interviu pentru Hotnews despre aducerea/extrădarea lui N. Popa, după ce demarase la finalul anului 2009 cererea pentru comisie rogatorie.

*12 aprilie 2010. Noul ambasador al Indoneziei este acreditat la Bucureşti.

*6 septembrie 2010. C.Predoiu trimite o nouă cerere de extrădare pentru N.Popa.

*12 octombrie 2010. Kovesi si Iacob îl trimit în judecată pe SOV.

*14 octombrie 2010.Kovesi trimite rechizitoriul pe mailul lui M.Marian.

*24-27 octombrie 2010. O delegaţie indoneziană, a Consiliului Naţional de Securitate care raportează preşedintelui Indoneziei, vine la Bucureşti să se întâlnească cu oficiali ai Palatului Cotroceni, IGPR etc.

*25 noiembrie 2010. Poliţia din Indonezia spune că s-a convenit extrădarea.

*8 decembrie 2010. Instanta din Indonezia admite extrădarea lui N.Popa.

*1 martie 2011.Vîntu: Maior cu Coldea au un departament special în SRI care se ocupă de mine.

*9 martie 2011, Koveşi, cu o săptămâna înainte să plece la Jakarta, la conferinta procurorilor unde i-a inmanat presedintelui Indoneziei scrisoarea de la TB se duce la ambasadoarea Indoneziei; Marianna Sutadi la reşedinţa. Aici apare pentru prima oara task forceul operaţiunii Indonezia (Kovesi, Iacob, Angela Nicolae, Vasile Viorel si ofiterul SRI – colonelul Marian Dumitrecu, acum şeful corpului de control al directorului SRI, Hellvig, atunci, în 2011, şef sector Juridic în cadrul Directiei Generale Securitate Interna a SRI.

*17 martie 2011, Jakarta, Indonezia. Palatul prezidential. La o saptamana după intalnirea cu ambasadoarea. Acelaşi task foce al Operaţiunii Indonezia chiar în Indonezia, unde la conferinţa procurorilor (16-19 Martie 2011, The 7th IAP Asia Pacific And Middle East Regional Conference And High Level Prosecutors Meeting) Kovesi i-a înmânat preşedintelui Indoneziei scrisoarea preşedintelui Băsescu pe extrădarea lui Popa. În poză apar acelasi Vasile Viorel, Marius Iacob, Angela Nicolae, încă un ofiţer SRI. A fost şi Koveşi.

*5 aprilie 2011. Kovesi cere pedepsirea judecătoroarei care a schimbat magistratul în cazul Vîntu. Adică pe Camelia Bogdan.

*6 aprilie 2011. Preşedintele Indoneziei semnează extrădarea lui N.Popa.

*8 aprilie 2011. Poliţia anunţă că se duce la Jakarta să-l ia pe N. Popa.

*21 aprilie 201. Este arestat de Parchetul General (Kovesi, Iacob) Vîntu pentru “şantajul” la S. Ghiţă. Kovesi fiind îndrumătoarea şantajului, potrivit mailurilor.

*22 aprilie 2011, ora 2.18. N. Popa ajunge în România cu o cursă specială Ţiriac Air. Primele imagini dupa aterizarea în Romania apar pe Hotnews.

*27 mai 2011 (la o luna de la aducerea lui Popa). Koveşi se duce ca procuror general al Romaniei la un eveniment al ambasadei Indoneziei să-i dea ambasadoarei un cadou şi flori. Evenimentul se numea Batik şi viza cultura, tradiţiile şi moda indoneziene.

*3 august 2011. Kovesi semnează ordonanţa pe Vîntu şi N.Popa.

*23 martie 2012. T. Basescu la bilantul SRI, întrebat de cazul Boldea, dă exemplul N.Popa.”Câte intervenţii a trebuit să fac la președintele Indoneziei, convorbiri telefonice, scrisori personale, la președintele Ciprului, pentru Comisia rogatorie legată de Petromservice și așa mai departe.”

*23 martie 2012. Kovesi, procuror general al Romaniei, repetă după T.Basescu la finalul bilanţului SRI. Boldea poate fi adus ca Popa: „Nu este un impediment, v-aș reaminti cazul Popa (n.r. Nicolae Popa), care a fost adus din Indonezia pe bază de reciprocitate și nu a fost niciun impediment faptul că nu a existat un tratat de extrădare semnat de statele implicate”, a declarat Kovesi.