4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:44
No menu items!

Jurnalist de la CNN, amenințat de ruși cu 5 ani de închisoare pentru că a trecut ilegal graniţa în Kursk ca să facă un reportaj

spot_img

Război în Ucraina. Ruşii acuză un jurnalist de la CNN, Nick Paton Walsh, doi reporteri italieni de la TG1, Stefania Battistini şi Simone Traini, şi alţi doi reporteri ucraineni, Diana Butsko şi Olessia Borovik, că au trecut ilegal graniţa în regiunea rusă Kursk, unde au filmat reportaje. Jurnaliştii vizaţi de aceste anchete penale deschide de FSB riscă până la cinci ani de închisoare.

Rusia a deschis o anchetă împotriva unui jurnalist de la postul american de televiziune CNN şi a doi reporteri ucraineni care au realizat reportaje în regiunea Kursk, după ce au trecut „ilegal” graniţa dinspre Ucraina. Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a transmis joi într-un comunicat că a „deschis o anchetă penală” împotriva lui Nick Paton Walsh şi a cetăţenilor ucraineni Diana Butsko şi Olessia Borovik pentru „trecere ilegală a frontierei”.

O procedură similară a fost iniţiată la 17 august de autorităţile ruse împotriva a doi reporteri italieni de la postul public de televiziune RAI, Stefania Battistini şi Simone Traini, din acelaşi motiv. Aceşti jurnalişti străini au relatat în special din oraşul rus Sudja, situat la aproximativ zece kilometri de graniţa cu Ucraina şi pe care Kievul susţine că l-a cucerit în întregime ca parte a ofensivei sale din regiunea Kursk lansată la începutul lunii august.

 

Jurnaliştii vizaţi de aceste investigaţii, care nu se află în Rusia, riscă până la cinci ani de închisoare, conform codului penal. În acest context, Moscova le-a convocat în ultimele zile pe ambasadoarea Italiei în Rusia, Cecilia Piccioni, şi pe o diplomată americană de la Moscova, Stephanie Holmes, pentru a protesta împotriva acestor reportaje.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei italiene a spus că ambasadoarea a apărat în faţa autorităţilor ruse munca „independentă” a jurnaliştilor din teren, în regiunea rusă Kursk. „Ambasadoarea (italiană) a primit un viu protest din cauza acţiunilor unei echipe a radioteleviziunii publice italiene RAI care a intrat ilegal în Rusia pentru a acoperi atacul terorist criminal al soldaţilor ucraineni asupra regiunii Kursk”, a denunţat la rândul său diplomaţia rusă într-un comunicat.

După luni de retragere în faţa avansului trupelor ruse în estul teritoriului său, Ucraina a dus lupta pe teritoriul rusesc lansând o ofensivă de o amploare fără precedent împotriva regiunii de frontieră Kursk pe 6 august. Kievul pretinde acum că controlează 93 de localităţi şi peste 1.250 km pătraţi.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează în Kursk dispersat cu grupuri mobile de recunoaştere şi sabotaj, dar nu toate zonele din Kursk unde au fost semnalate incursiuni ale trupelor ucrainene se află efectiv sub controlul acestora. De asemenea, cea mai mare parte a câştigurilor teritoriale au fost obţinute la începutul ofensivei, suprafeţele revendicate de Kiev în ultimele zile fiind marginale după ce armata rusă a trimis întăriri şi au loc lupte.

D.Constantin