2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:37
No menu items!

Jurnaliştii vor depolitizarea presei publice

spot_img

Jurnaliştii din instituțiile de presă publice le cer politicienilor și autorităţilor statului depolitizarea instituţiilor publice de presă. În cadrul celui de-al treilea congresul al Federaţiei sindicale MediaSind, reprezentanţii sindicatelor din instituţiile publice de presă, prezenţi la congres, au solicitat Parlamentului să modifice Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi Legea 19/2003 referitoare la organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în sensul depolitizării conducerilor acestor instituţii. Jurnaliştii vor depolitizarea acestor instituţii, astfel încât acestea să-şi poată îndeplini mandatul public prevăzut de lege şi de directivele europene. Totodată, Congresul MediaSind se solidarizează cu angajaţii din SRTV şi cu sindicatele afiliate din acest serviciu public, cu demersurile acestora demarate în justiţie împotriva măsurilor de concediere colectivă. Congresul MediaSind consideră că nu salariaţii sunt responsabili pentru managementul dezastruos din ultimii ani, constatat de rapoartele succesive ale Curţii de Conturi, ci întreaga clasă politică.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind susţine că vina pentru ,,haosul din managementul defectuos” este constată şi prin rapoartele Curţii de Conturi de la instituţiile amintite tocmai pentru că ,,au fost promovate în funcţii de conducere persoane care nu au probat profesional.

Jurnaliştii-delegaţi prezenţi la Congres au adoptat mai multe rezoluţii prin le care mai solicită Parlamentului şi Guvernului modificarea în regim de urgenţă a Codului Muncii şi a Legii nr. 62/2011 privind Dialogul Social. În caz contrar, începând cu anul viitor, angajaţii din mass-media riscă să piardă toate drepturile profesionale şi salariale câştigate în cei opt ani de existenţă a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector, cum ar fi Codul Deontologic, clauza de conştiinţă şi peste 50% din veniturile salariale, depolitizarea Regiei Autonome Monitorul Oficial, stoparea falimentării reţelei de distribuţie a presei RODIPET.

”Salariaţii nu sunt de vină pentru haosul produs în SRTV de managementul dezastruos din ultimii şapte ani de zile, constatat şi de rapoartele succesive ale Curţii de Conturi şi asumate de Comisiile de specialitate, ci întreaga clasa politică. Lipsa unor criterii profesionale clare pentru desemnarea candidaţilor pentru conducerea instituţiilor de presă, lipsa unui mecanism eficient de finanţare a acestora a transformat aceste instituţii publice fundamentale pentru statul de drept, în simple anexe ale partidelor politice”, a mai declarat preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac, cerând clasei politice să-și asume responsabilitatea și consecințele deciziilor luate.

(C.C.)