4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:56
No menu items!

Juncker vrea o decizie cu privire la criza refugiaţilor din Balcani

spot_img

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a propus să convingă un grup de lideri europeni care participă la summitul de duminică să stabilească un plan pe termen scurt cu privire la criza de migranţi din Balcanii de Vest.

Pe măsură ce iarna se apropie, grija creşte pentru cele câteva sute de mii de migranţi care încă nu au un adăpost şi sunt campaţi pe afară în ţările din Balcanii de Vest. Mulţi provin din ţări sfâşiate de război precum Siria.

Juncker a convocat la un mini-summit liderii Uniunii Europene din regiune şi pe cancelarul Angela Merkel din Germania, ţara care primeşte mai mulţi refugiaţi decât oricare alta din Uniune.

,,Vor fi discutate răspunsurile comune operative necesare cerinţelor umanitare actuale şi vom lua nişte măsuri pe termen scurt”, a declarat Juncker.

Situaţia migranţilor a suferit după ce Ungaria a închis graniţele cu Serbia şi Croaţia, lăsându-i pe mulţi blocaţi în state copleşite de situaţie.

Mass-media din Germania raportează că Juncker va prezenta un plan cu 16 puncte, ce include un angajament de a nu trimite migranţi dintr-o ţară în alta fără un acord în prealabil.

UE vrea să accelereze negocierile privind aderarea Turciei, spunând ca pregăteşte o posibilă deschidere a unui capitol privind justiţia, drepturile omului şi statul de drept. Merkel, care în trecut s-a opus aderării Turciei, a acceptat Ankara ca pe un partener în criza refugiaţilor.

Juncker a felicitat-o pe Merkel pentru ignorarea opiniei publice în eforturile ei de a face faţă crizei, pe care aceasta o descrie ca fiind o problemă mult mai importantă decât datoria Greciei.

O nouă lege pentru a accelera procedurile azilurilor şi ale deportării migranţilor din sud-estul Europei a intrat în vigoare sâmbătă.

Există, de asemenea, griji cu privire la faptul că afluxul de migranţi va ridica rata şomajului în cea mai mare economie a Europei, însă unii economişti spun că aceştia vor oferi, de fapt, o nouă ofertă de forţă de muncă pe măsură ce populaţia Germaniei îmbătrâneşte, lucru ce va stimula creşterea economică.

Octavian Cătuşanu