Strategia presupune antrenarea unor investiții private, în special în infrastructură
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a anunțat miercuri în plenul Parlamentului European crearea unui nou fond strategic pentru investiţii, destinat mobilizării a cel puţin 315 de miliarde de euro în următorii trei ani pentru a relansa economia UE.
Juncker a spus că planul său se bazează pe trei piloni:
- Crearea unui noi Fond European pentru Investiţii Strategice în luna iunie 2015, susţinut de 21 de miliarde de euro din bugetul UE şi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru a mobiliza cel puţin 315 miliarde în investiţii suplimentare în perioada 2015-2017;
- Stabilirea unei ”conducte de proiecte”, dublate de un program de asistenţă, pentru a canaliza investiţiile către zonele unde nevoile sunt mai mari;
- O foaie de parcurs pentru a face Europa mai atractivă pentru investiţii şi pentru a înlătura blocajele de reglementare.
Ideea de bază este găsirea unei soluții de creștere economică, fără a mări datoriile publice.
Șeful Comisiei spune că Europa este într-o ”capcană a investițiilor”, pentru că investitorii privați ezită să pună bani la bătaie, în pofida faptului că piața este inundată cu lichidități, în parte datorită politicii Băncii Centrale Europene, care urmărește să evite deflația.
Astfel, UE poate atrage mai multe investiții private prin oferirea de garanții pentru a absorbi riscurile inițiale ale unor proiecte-cheie care ar putea îmbunătăți infrastructura în Europa.
Guvernele vor putea contribui la capitalul Fondului, fără ca sumele să fie calculate ca deficit bugetar.
Marile grupuri politice – conservatorii și socialiștii – și-au exprimat sprijinul, iar grupurile euro-sceptice au adus critici, folosind expresii precum ”cuvinte goale”, ”bani aruncați”, ”hocus-pocus”, ”bani de la jocul Monopoly”.
Vice-preşedintele Comisiei Jyrki Katainen a spus că noul fond va maximiza impactul asupra economiei reale, va debloca investiţiile publice şi private în proiecte reale şi va crea locuri de muncă. El a mai subliniat şi contribuţia statelor membre la fond ca fiind neutră în relaţie cu Pactul de Stabilitate şi Creştere. Fondul va cuprinde, de asemenea, ”o nouă abordare la nivel european – o modificare a modului în care sunt utilizaţi banii publici”, mai ales prin sprijinirea împrumutului mai riscant.