-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 11:42
No menu items!

Jumătate dintre români, îndatorați la bănci. Ce cred ei despre bani

spot_img

Două treimi dintre români au o datorie, iar alte 70% din cei dintâi au credite la bănci, reiese dintr-un studiu prezentat de Kruk România

Imagini regizate cu bancnote, 8 noiembrie 2007. Foto: Andrei Spirache

Doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depășește 5.000 de lei. Potrivit unui studiu prezentat de Kruk România, mai mult de jumătate dintre români s-au declarat pesimiști în privința situației materiale, indiferent de generația din care fac parte.

Două treimi dintre datornici au contractat credite din bănci, iar 20% de la rude. Tot la situația datoriilor, 20,19% dintre români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii zece ani, iar 31,74% că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei, în ultimul deceniu.

Potrivit studiului, când vine vorba despre atitudinea față de bani, 41% dintre români declară că aceștia contează, dar numai cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulți bani cu putință și cine nu recunoaște acest fapt minte sau este ipocrit. Mai mult, peste o treime dintre repondenți au menționat că își doresc să aibă mai mulți bani decât în prezent.

Întrebați dacă mărturiile unor persoane cu experiență despre greutățile financiare i-ar putea ajuta să iasă din datorii, părerile românilor sunt împărțite în mod egal, între ”nimeni nu poate ști mai bine decât mine problemele mele” și că ”da, aș putea afla niște sfaturi utile”.

Conform cercetării, aproape 60% din cei chestionați spun că părinții lor aveau mai puține datorii, în timp ce 40% din aceștia au menționat că generația părinților lor era mai puțin interesată de latura materială. Doar 30% din români au indicat că preocuparea față de bani era aceeași.

Deși două treimi dintre repondenți au declarat că, odată ajunși datornici, ar căuta de la bun început o modalitate de ieșire, fără a se implica emoțional, când au fost întrebați în detaliu ce emoții le-ar trezi ideea unei restanțe, cei mai mulți au răspuns că ar simți o presiune.

În România, studiul a fost realizat online, în perioada 1 — 12 mai 2014, pe un număr total de 4.980 de repondenți.

C.C.