7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:34
No menu items!

Judecătorii din CSM cer demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală. Hăineală: „Nu voi demisiona!”

spot_img

Judecatorii din CSM cer demisia Oanei Hăineală

Membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au cerut luni demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al Consiliului. În plus, ei le solicită judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al forului.

Replica Oanei Hăineală nu s-a lăsat așteptată: „Nu voi demisiona!”

Judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedinte al CSM în 2011, membru ales în Consiliu, a declarat că evenimentele derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că „jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate”.

„La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate”, a spus Dumbravă. El a precizat că aceasta este poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa de luni. Horațius Dumbravă a adăugat că din cei opt membri prezenţi, şapte au votat pentru această declaraţie de presă.

Dumbravă a mai spus că membrii Secţiei pentru judecători a CSM au respins „ferm şi categoric” afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secţiei.”Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice, cu consecinţe grave pentru statul de drept din România”, a mai spus Dumbravă.

Ca o deblocare a situaţiei, Secţia pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăienală din funcţia de preşedinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, precizând că „CSM trebuie resetat”.

„Cerem atât reprezentaţilor sistemului judiciar, cât şi altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil, însă, în ultimele zile, constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenţei publice, fiind subminată până la urmă chiar independenţa justiţiei”, a mai declarat Horaţius Dumbravă.

R.D.