4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:53
No menu items!

„Judecătorul groazei” de la Constanţa este cercetat disciplinar. Precedente psihiatrice în familia sa. VIDEO

spot_img
  • Ce i-a făcut pe părinţii copiilor bătuţi în grădiniţă să ceară evaluarea psihiatrică a judecătorului

Inspecţia Judiciară a răspuns, pentru Sursa Zilei, că a declanşat acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Bogdan Arhip – magistratul care a emis de patru ori mandate de aducere pe numele unor copii şi l-a eliberat de două ori pe medicul pedofil care-şi recruta victimele din grădiniţă.

Le-a luat două luni inspectorilor judiciari să termine verificările premergătoare şi să treacă la pasul următor: anchetarea disciplinară a judecătorului Bogdan Arhip, care a comandat percheziţionarea caselor unor copii de grădiniţă abuzaţi fizic şi emoţional de educatoare şi aducerea lor pentru interogare în sala de judecată.

În acest răstimp, comportamentul judecătorului din sala de judecată s-a modificat: de la abuziv şi discreţionar, la înspăimântător de-a dreptul. Şi se întâmplă în toate procesele pe care Arhip le are pe rol. Judecătorul conduce de trei săptămâni şedinţele de judecată privind într-un punct fix, deasupra uşii sălii de judecată. NU se uită la justiţiabili, fie ei martori, inculpaţi sau părţi civile audiate în proces şi nu-şi coboară privirea nici măcar pentru a privi dosarele sau înscrisurile depuse, ci ridică documentele până în dreptul privirii sale. Acest comportament a fost sesizat şi de conducerea Baroului Constanţa, dar şi de cea a instanţei din care Arhip face parte – ambele au ridicat din umeri. Iar de această dată, în ciuda deselor materiale critice publicate de presa locală pe tema comportamentului straniu al lui Arhip, nici conducerea Judecătoriei nu a mai organizat conferinţe de presă pentru a-i lua apărarea magistratului, aşa cum s-a întâmplat în luna iulie când presa a reacţionat după ce judecătorul a trimis dubele cu mascaţi acasă la copiii.

Culmea este, în ciuda numeroaselor demersuri oficiale făcute de părinţii copiilor-victime de atâtea luni, nicio instituţie a statului nu a stopat, ca să nu spunem, corectat derapajele grave din procesul grădiniţei Micul Regat (ale cărei angajate continuă să facă victime), iar colegii şi superiorii judecătorului Bogdan Arhip refuză cererile de recuzare şi de strămutare a dosarului, de parcă ar aştepta eliminarea definitivă a magistratului din sistem. Chiar cu preţul afectării grave a imaginii Justiţiei, ca să nu mai spunem de traumele la care sunt supuse familiile acestor copii.

„După cum se ştie noi am făcut numerose sesizări la diferite instituţii împotriva domnului judecător Bogdan Arhip, iar din comportamentul dânsului înţelegem că acest lucru l-a afectat profund şi că este posibil, acum, mai mult ca oricând să îşi dorească să se răzbune pe noi şi pe copiii noştri, uzând de poziţia pe care o are. Ne temem că poate manifesta un comportament imprevizibil prin care îi poate abuza sau revictimiza uşor pe copiii noştri. Ne temem că poate avea o criză comportamentală în prezenţa copiilor noştri”, susţin părinţii copiiilor maltrataţi care cer CSM şi şefilor lui Arhip evaluarea magistratului.

rodica-arhip

În cazul judecătorului Bogdan Arhip aceasta pare să fie expresia unei genetici afectate, după cum reiese din mai toate arhivele online ale unor publicaţii din Galaţi, dar şi centrale. Rodica Arhip, judecător al Tribunalului Galaţi, sancţionată disciplinar pentru poziţiile sale publice referitoare la colegi, s-a plâns la CEDO, în urmă cu un deceniu, cerând despăgubiri de 100.000 de euro pentru suferinţele cauzate de statul român. Mama lui Bogdan Arhip susţine că a fost denigrată în presă şi persecutată la locul de muncă după ce a relalat despre presiunile la care a fost supusă pentru eliberarea unui inculpat. „Reclamanta afirmă că, urmare a acestei anchete, a fost persecutată la locul de muncă, fapt care i-a afectat starea de sănătate, trebuind să fie spitalizată pentru a urma un tratament psihiatric”, se afirmă într-un rezumat al CEDO prin care este declarată ca inadmisibilă plângerea Rodică Arhip.

Iată atitudinea judecătorului Arhip față de justițiabili

Date fiind noile detalii legate de comportamentul straniu al judecătorului Arhip şi de istoricul personal, dar mai ales a lipsei de implicare a conducerii justiţiei locale, suntem de părere că CSM trebuie să intervină rapid pentru a limita şi preveni efectelele pe care presiunea publică le-ar putea avea în continuare asupra lui Bogdan Arhip, un om al cărui comportament „strigă după ajutor”, după cum afirmă specialiştii consultaţi de Sursa Zilei

Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresată Inspecţiei Judiciare, înregistrată la Compartimentul de informare publică şi relaţii cu mass media la numărul de mai sus, vă comunicăm  următoarele:

La data de 12.07.2016 Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a apariţiei în mass media a mai multor articole referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut opiniei publice sub numele „Grădiniţa groazei”, aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa.

Lucrarea a fost înregistrată sub nr.4911/IJ/2649/DIJ/2016 la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători.

Verificările prealabile au fost efectuate de inspectorii judiciari desemnaţi în condiţiile art. 11 alin. (3) din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie judiciară de către Inspecţia Judiciară, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 1027/2012 publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 802/29 noiembrie 2012, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor.

După finalizarea verificărilor prealabile inspectorii judiciari au dispus, la data de 16.09.2016, începerea cercetării disciplinare.

Facem precizarea că cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar şi nu înfrânge principiul prezumției de nevinovăție.

La finalizarea cercetării disciplinare  inspectorii judiciari pot dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, în conformitate cu dispoziţiile art.47 alin.1) din Legea nr.317/2004  următoarele soluţii:

  1. a) admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea secţiei corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii;
  2. b) respingerea sesizării, în cazul în care se constată, în urma efectuării cercetării disciplinare, că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii.

Alin-Bogdan ALEXANDRU
Purtător de cuvânt al Inspecției Judiciare

Andrei Tudor