Asociația „Forumul Judecătorilor” a judecătorului Dragoș Călin de la Curtea de Apel București – cel care a făcut și o cerere de intervenție în favoarea Cameliei Bogdan pentru a nu fi exclusă din magistratură – incită magistrații la proteste împotriva Legilor justiției. Demersul asociației – de care nu s-a auzit până anul trecut și care nu a luat niciodată vreo poziție critică împotrivă abuzurilor, nici măcar atunci când abuzurile s-au comis împotriva unor magistrați – este extrem de periculos, dar și ilegal, scriu jurnaliștii de la Lumea Justiției.
Potrivit luju.ro, pe 14 decembrie 2017, la orele 18.00, pe forumurile magistraților (o rețea de socializare profesională a magistraților) a fost răspândit un mail trimis de pe adresele [email protected] și [email protected]. Prin respectivul mail, intitulat “Sondaj cu privire la formele de protest necesare în contextul actual”, destinatarii, adică miile de magistrați, au fost invitați să voteze un sondaj postat pe o rețea de socializare profesională cu circuit închis, respectiv https://groups.yahoo.com/neo/groups/forumuljudecatorilor/polls/poll/776931.
Iată textul sondajului incitator (vezi fascsimil):
“Identitatea va este protejată, nu se stochează și nici nu se înregistrează e-mail-ul vostru.
Întrebarea este:
<<Urmare a nesocotirii voinței a mii de magistrați și a adoptării în Cameră Deputaților a unor modificări retrograde la legile justiției și că urmare a intenției puterii legislative de a modifică netransparent CP și NCPP, încălcând Recomandările din Raportul MCV>>
Și variantele de răspuns sunt:
1.Sunt de acord să ies în stradă, în robe, în proteste de amploare.
2.Sunt de acord să protestez prin suspendarea graduală a activității;
3.Sunt de acord să protestez sub alte forme (sesizarea CCR, declarații publice, mesaje ale adunărilor generale, implicarea CSM)
4.Nu mă interesează subiectul’”.
Conform surselor citate de luju.ro, se încearcă organizarea unui marș luni, 18 decembrie 2017, cu plecare de la Curtea de Apel București, magistrații urmând să fie îmbrăcați în robe. Asta, în condițiile în care legea le interzice magistraților să facă grevă și să poarte robe în afară sălii de judecată. Astfel, potrivit art. 63 din Legea 168/1999 privind soluționarea conflictelor de muncă: “Nu pot declară greva: procurorii, judecătorii, personalul Ministerului Aparării și al instituțiilor și structurilor din subordinea sau coordonarea acestuia, personalul angajat de forțele armate străine staționate pe teritoriul României, personalul militar și funcționării publici cu stătut special din cadrul Ministerului Internelor și Reformei Administrative și din instituțiile și structurile din subordinea sau coordonarea acestuia, personalul militar al Serviciului Român de Informații, al Serviciului de Informații Externe, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și alte categorii de personal cărora, prin legi organice, li se interzice exercitarea acestui drept.”
De asemenea, purtatul robei în afara sălii de judecată ori la evenimente festive (iar în cel de-al doilea caz numai cu aprobarea șefilor de instanțe și de parchete) este interzisă prin art. 6 din Hotărârea nr. 725/1993 privind stabilirea ținutei vestimentare a magistraților și grefierilor de la curțile de apel, tribunale, judecătorii, de la parchetele de pe lângă instanțele civile, precum și a grefierilor civili de la instanțele militare, în ședințele de judecată care prevede:
“(1)Ținută vestimentara stabilită prin prezența hotărâre se utilizează numai în ședințele de judecată.
(2) În mod excepțional, cu aprobarea președintelui instanței, respectiv a prim-procurorului parchetului, va putea fi utilizată și cu prilejul unor momente festive sau ceremoniale ori în alte împrejurări asemănătoare”.