Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, are probleme cu declarația de avere, din care îi dispare brusc un autoturism, fără a preciza motivele absenței din documente.
Judecătorul Bogdan Mateescu, susținător fervent al manifestărilor de stradă și vehement oponent al modificărilor aduse legilor justiției, a deținut, potrivit istoricului declarațiilor de avere, până în 2013, un singur autoturism, marca Opel Vectra, fabricat în anul 2000. Din 2013, declară și cumpărarea unui autoturism Mercedes Clasa C, fabricat în 2009.
Interesant este că, la începutul acestui an, în ianuarie, Opelul dispare brusc din declarația de avere. Legea îl obligă pe judecător să declare înstrăinarea mașinii (și în acest caz magistratul era obligat să indice data încheierii contractului de vânzare – cumpărare, numele persoanei căreia i-a înstrăinat bunul și suma obținută în urma acestui contract) sau casarea acesteia, în condițiile în care se obțin venituri și în urma unui astfel de demers. În plus, potrivit aceleiași declarații de avere, situația financiară a judecătorului nu se modifică, nici la rubrica „venituri din alte surse” nefiind indicată vreo sumă care să provină din înstrăinarea, în orice mod, a autoturismului.
Potrivit Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal”.
În plus, noul Cod Penal prevede la articolul 17 că „infracţiunea comisivă care presupune producerea unui rezultat se consideră săvârşită şi prin omisiune, când: a) există o obligaţie legală sau contractuală de a acţiona”
Andi Topală