4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:24
No menu items!

Judecător: Reintroducerea SRI în anchetele penale, o nouă dictatură

spot_img

Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătoarea Adriana Stoicescu,  reacţionează vehement la adoptarea tacită, recent, în Camera Deputaţilor, a propunerii legislative de modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a Românie, care îl are printre iniţiatori şi pe ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi care reintroduce SRI în anchetele penale.

Adoptarea tacită a legii care permite reîntoarcerea SRI în dosare dovedeşte încă o dată, de parcă mai era nevoie, că ţara asta nu are nicio şansă. Când toţi slăviţii cârmaci, liderii măreţi, savanţii de renume internaţional care ne conduc sau se prefac că ne conduc, care fac opoziţie sau se prefac, când toţi decidenţii destinelor noastre vor fi condamnaţi în baza interceptărilor SRI, le voi aminti, de voi trăi, ziua asta.

O naţiune căreia nu îi pasă de nimic, asta am ajuns. Vrem justiţie? Vrem sănătate? Vrem educaţie? Da, dar pe hârtie. Pe reţele de socializare. În campanie electorală. În rest, ne căţărăm voioşi pe cadavre, ca să arătăm cu degetul spre alţii. Rânjim satisfăcuţi când vedem oameni târâţi, încătuşaţi, bucuroşi că nu suntem noi în locul lor. Când, după ani şi ani, aflăm tangenţial că au fost nevinovaţi, întoarcem capul, închidem ochii şi mergem netulburaţi mai departe.

Dacă un judecător nu ar avea chef să îşi ţină şedinţa, cum ar fi? Dacă ar spune că nu are chef să soluţioneze dosarele, cum ar fi? Dacă soluţiile noastre le-am adopta tot tacit, prin neprezentare, cum ar fi? Ţineţi minte Ziua. Azi ne-au semnat sentinţa de condamnare la o moarte lentă, dar sigură. Fără justiţie dreaptă, ca naţiune, nu mai existăm„, scrie judecătoarea pe Facebook.

Ulterior, Adriana Stoicescu a revenit şi a detaliat motivele pentru care se opune vehement implicării SRI în anchetele penale, considerând că Serviciul este unul important în arhitectura instituţională, însă nu ar trebui să aibă legătură cu justiţia. Implicarea SRI în dosare ar reprezenta o nouă dictatură, consideră preşedintele Tribunalului Timiş.

Vâlva pe tema „ SRI in dosare” scoate la iveală ipocrizia fără limită a politicienilor. Să vă explic:

SRI este principalul serviciu de informaţii, specializat în culegerea, analizarea şi valorificarea de informaţii pentru a cunoaşte, preveni şi contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale. Competenţele lui sunt strict prevăzute de lege: prevenirea şi combaterea terorismului, apărarea valorilor constituţionale, securitate economică, contraspionaj, ameninţări transfrontaliere.

De cealaltă parte a acestei poveşti cu iz de telenovelă, dacă nu ar fi tragică, avem organele de cercetare penală: procurorul, organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare, organele de cercetare penală speciale. Sunt organe de cercetare penală speciale: ofițerii anume desemnați de către comandanții de garnizoană ofițerii desemnați de comandanții centrelor militare; căpitanii porturilor.

În mod evident angajații Serviciului Român de Informații nu pot fi consideraţi organe de cercetare penală speciale, totuși ei pot acorda însă sprijin la efectuarea anumitor activități de cercetare penală, pentru infracțiuni privind securitatea națională și infracțiunilor de terorism, din dispoziția procurorului. Şi în prezent SRI transmite informaţii organelor de cercetare penală pentru că îl obligă legea, dar nu poate lucra în dosarele de urmărire penală, pentru că se încalcă, pur şi simplu, nişte principii de drept, total inutile pentru politicieni, nu-i aşa, pentru că şi drepturile noastre sunt iluzorii pentru ei. Iar dacă a spus asta CCR, e clar pentru toată suflarea că CCR trebuie desfiinţată.

Ce vor acum domnii politicieni:

Să dea peste cap toate normele de procedură penală pentru a permite, de fapt, transformarea lucrătorilor SRI în organe de cercetare penală. Consecinţa? SRI, care este deţinătorul puterii prin deţinerea informaţiei, va fi în măsură să interfereze cu actul de justiţie, transformând independenţa justiţiei într-o noţiune lipsită de conţinut..

Să ne înţelegem. SRI este o instituţie vitală în geometria statală. Dar, nu are ce să caute în interiorul puterii judecătoreşti. SRI este chemat la raport de către Parlament. Prin transformarea sa în organ de cercetare penală, de fapt, justiţia va fi chemată la raport. E simplu. Prin tot ce fac, politicienii, indiferent de culoarea sau partid, că de ideologie nu prea putem vorbi, vor să îşi aservească magistraţii. Pentru că nu–i aşa, corupţia etc… etc, Caracal şi altele.

Nu domnilor, Caracal a fost posibil nu pentru că SRI nu e în dosare, ci pentru că de 30 de ani vă bateţi joc de poliţişti. I-aţi trimis acasă pe profesionişti, aţi adus oameni de pe stradă, care nu ştiu să completeze un proces verbal, îi terfeliţi public, îi trimiteţi la luptă înarmaţi cu beţişoare şi apoi le cereţi performanţă.

Soluţia nu e SRI în dosare. Pentru că asta înseamnă o nouă dictatură. Dictatura injustiţiei şi fărădelegii, a fricii. Până una alta, cum nu mai sper la nimic bun, aştept să văd cum progresismul ne oferă noua generaţie de poliţişti pensaţi, epilaţi, gleznuţegoale, care să fugărească prin noroi migranţii pe frontieră„, explică preşedintele Tribunalului Timiş.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută la Senat, care este Cameră decizională. Propunerea a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, casre considerăcă nu sunt suficiente doar intervenţii asupra Legii 51 / 1991, ci este necesară amendarea mai multor acte incidente, iar în Consiliul Economic şi Social, a fost paritate.