Judecătoarea Ana Maria Chirilă de la Secția Penală a Tribunalului Suceava a fost reținută 24 de ore. Acuzațiile care i se aduc întrec orice măsură. Ea le-ar fi spus persoanelor vizate că urmează percheziţii şi că sunt supravegheaţi în dosare instrumentate de DIICOT și mai este acuzată de consum de droguri şi ca dădea petreceri în locuința sa unde se consumau substanțe interzise.
UPDATE
CSM a dat aviz pentru arestarea Anei Maria Chirilă, decizia fiind necesară la solicitarea de arestare a unui magistrat. Procurorii de la Parchetul General vor cere mandat de arestare pe numele judecătoarei în cursul zilei de joi, când expiră ordonanța de reținere pentru 24 de ore.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Potrivit surselor judiciare, Ana Maria Chirilă era consumatoare de droguri și își punea la dispoziție locuința pentru organizarea de petreceri unde se consumau aceste substanțe interzise.
Cea care dădea verdicte și băga oamenii la închisoare ar fi primit ca mită de la bani, bijuterii și vacanțe scumpe, la produse alimentare.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au probat faptul că judecătoarea, în schimpul unor servicii de pază, dar și a folosirii gratuite a unor mașini scumpe, a făcut publice informații privind unele percheziții domiciliare ce urmau a avea loc, într-un dosar instrumentat de DIICOT.
Potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că Ana Maria Chirilă, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziția altor persoane prin intermediul cărora au ajuns și la alte persoane interesate.
Și în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata, în virtutea prerogativelor pe care le implică funcția pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informații pe care în mod direct și prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziția unor persoane interesate.
Acuzațiile oficiale aduse de oamenii legii sunt pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și a infracțiunii de favorizarea infractorului; luare de mită; complicitate la trafic de influență; deținere de droguri pentru consum în formă continuată, punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată.
În această cauză, este reținut și un cunoscut traficant de droguri și tigari care o mituia pe judecătoare pentru a obține informații.
Potrivit declarațiilor de avere postate pe site-ul CSM, judecătoarea Ana Maria Chirilă are o casă la Arpașu de Jos în județul Sibiu. Aceasta este deținută împreună cu soțul ei.
Judecătoarea a deținut de-a lungul vremii alături de soț diferite proprietăți în Constanța și Cluj, unde a lucrat din 2013 ca judecător. După trecerea examenului INM a devenit judecător la Constanța. Apoi s-a transferat la Judecătoria Cluj, iar din 2020 la Tribunalul Suceava, secția penală.
Din declarația de avere, reiese că soțul are o firmă de curierat, transport mărfuri și mai câștigă bani și din agricultură. Împreună au 3 copiii, iar înainte de căsătorie, judecătoarea se numea Sofica Ana Maria.
D.Constantin