-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:59
No menu items!

Judecătorul CSM Cristi Dănileț va fi „judecat” de Inspecția Judiciară a CSM

spot_img

Inspecția Judiciară face verificări prealabile cu privire la judecătorul CSM Cristi Dănileț, care a elaborat pentru o asociație non profit teste grilă pentru admiterea la INM

Danilet_birou

Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce a apărut în presă un articol în care se spune că judecătorul CSM Cristi Dănileţ foloseşte imaginea instituţiei şi pe a sa pentru a gira două afaceri private – una dintre firme pregăteşte mediatori, cealaltă furnizează grile pentru admiterea în INM.

Colegii magistratului din CSM vor stabili dacă este vorba de un conflict de interese, din moment ce instituția din care Dănileț face parte, Consiliul Superior al Magistraturii, este cea care aprobă grilele folosite la examenele oficiale de la INM. Iar organizația non profit pentru care Dănileț susține că lucrează pro bono, susține metode agresive de promovare a variantelor de teste grilă. Via Lex, pe pagina căreia se spune că a fost fondată în mai 2012 se folosește de imaginea și calitatea lui Dănileț de membru CSM pentru a-și susține mesajele despre grilele de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Peste 400 de noi grile pe Noile Coduri penale (Penal și Procedură Penală) realizate și coordonate de judecător Cristi Danilet adăugate la MagisINM pentru admiterea la INM și în magistratură, http://www.vialex.org/MagisINM.html, Grilele sunt menite sa ajute studentii facultatilor de drept, absolventii si practicienii in a invata noile coduri – penal si procedura penala. Intocmirea lor a fost sprijinita de un grup de studenti si proaspat absolventi. Intrebarile se bazeaza strict pe dispozitiile legale, iar raspunsurile formulate au in vedere atat testarea cunostintelor legale, cat si a logicii juridice, judecător Cristian Dănileț.

Via Lex

În ultimul an, Cristi Dănileţ a fost şi imaginea unei firme care organizează cursuri de pregătire pentru mediatori, o profesie controversată mai ales după ce CCR a decis că este neconstituțional ca statul să impună medierea ca etapă obligatorie înaintea unui proces civil sau penal. Firma care şi-a asociat imaginea cu membrul CSM se numeşte Pro Training Intens şi de doi ani se află pe val din punct de vedere al profitului generat oficial cu minimum de angajaţi.
Firma este înfiinţată în 2008, când a declarat un profit de aproape 10 mii de lei, fără un angajat. În 2009, şi-a dublat veniturile (20.000 lei), la fel şi în 2010 (42.000 lei). Cu 2 angajaţi, în 2011, a generat un profit de aproape 130.000 de lei, iar în 2012 (la intrarea în vigoare a obligaţiei la mediere) profitul cu trei angajaţi a urcat peste 400.000 de lei. În 2013, aceeaşi firmă a depăşit plafonul de 500 de mii de lei cu profitul declarat pe spatele a trei angajaţi. În toată această perioadă, Cristi Dănileţ a făcut parte din caravana conferinţelor organizate de această firmă în mai multe oraşe ale ţării. Taxa de participare la aceste seminarii a fost de minim 500 de lei.

CSM a anunțat marți că face verificări cu privire la săvârșirea unei abateri disciplinare de către judecătorul Cristi Dănileț.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu aspectele apărute într-un articol de presă și se fac verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârșirii unei abateri disciplinare de către judecătorul Cristi Danileț,

a declarat marți pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Tamara Manea.

Reprezentanții CSM au adăugat că prima ședință în care se va pune pe ordinea de zi această problemă va fi la finalul lunii august.

S.Z.