4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:11
No menu items!

Judecătorul CCR Tudorel Toader, reprezentatul României în Comisia de la Veneția

spot_img

Judecătorul constituțional Tudorel Toader este reprezentantul României în Comisia de la Veneția, care supraveghează respectarea drepturilor fundamentale în lume

TudorelToader

Profesorul universitar Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională a României din 2006, a fost desemnat, de Guvern, reprezentantul statului român în Comisia de la Veneţia, un organism al Consiliului Europei cu rol în apărarea principiilor constituţionale din statele membre şi nu numai. Mandatul este valabil pentru următorii 4 ani, începând din 24 mai, ziua în care propunerea Guvernului român a fost validată la Consiliul Europei. Comisia de la Veneţia depăşeşte anul acesta 100 de şedinţe plenare, acestea desfăşurându-se în mod tradiţional la Veneţia.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin lege (mai bine cunoscută drept Comisia de la Veneţia) este organismul consultativ al Consiliului Europei pe probleme de constituţionalitate. Rolul forului este de a acorda suport statelor care doresc să-şi armonizeze legislaţia şi instituţiile cu standardele europene şi experienţa internaţională în domeniul democraţiei şi drepturilor omului. Comisia de la Veneţia susţine, în acest fel, „diseminarea unei moşteniri constituţionale comune”, având un rol esenţial în managementul conflictelor şi acordarea unui ajutor de urgenţă statelor în tranziţie.
Reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia au vizitat România în septembrie 2012, la două luni după referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Delegaţia Consiliului Europei a strâns atunci informaţii cu privire la situaţia constituţională din România, la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului, amendamentele la legea Curţii Constituţionale şi la legea Referendumului.
Ultima intervenţie a Comisiei de la Veneţia în România a avut loc chiar în primăvara acestui an, când şi-a exprimat rezerve cu privire la proiectul noii legi fundamentale a României.

Din Comisia de la Veneţia fac parte reprezentanţi din 59 de state, 47 din UE, şi 12 non-UE (Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazakhstan, Korea, Kyrgyzstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia şi SUA).

Mihaela Chiper