2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:35
No menu items!

Judecătorul Dumbravă acuză CSAT că nu-şi face treaba și cere verificarea magistraţilor informatori

spot_img

Maior_Dumbrava_Basescu_SZ

Întrucât sunt de analizat cazurile a peste 7.000 de magistraţi, judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut, joi, CSAT să-i verifice mai întâi pe judecătorii şi procurorii de la CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General.

Legea 303/2004 îi obligă pe toţi magistraţii să completeze anual declaraţii pe proprie răspundere prin care să rezulte că nu au dacă au calitate de lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Încălcarea acestor interdicţii este sancţionată cu excluderea din profesie.

Membrul CSM a transmis, joi, câte o adresă celor 13 membri ai CSAT, reamintind că acest for are de 9 ani obligaţia să verifice realitatea acestor declaraţii, nu doar pentru sancţionarea magistratului, ci şi în scopul prezervării statului de drept şi a independenţei justiţiei.

Tot de 9 ani de zile, însă, instituţia – respectiv Consiliul Suprem de Apărare a Ţării – care trebuia să verifice că această interdicţie este respectată atât de judecători şi procurori, cât şi de serviciile de informaţii, nu şi-a îndeplinit obligaţia legală şi, până la urmă, constituţională de apărare a ţării şi siguranţă naţională (art. 1 din Legea nr. 415/2002 de oganizare şi funcţionare a C.S.A.T.), şi anume, în mod concret, cea de verificare a realităţii declaraţiilor pe care anual judecătorii sau procurorii le fac cu privire la faptul că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii

Horațius Dumbravă
adresa către CSAT

Membrul CSM susţine că în acest mod CSAT ar trebui să evite excesul de putere, „în ideea că fie şi formal, o putere constituită în stat ar putea să-şi creeze avantaje nepermise în raport cu celelalte puteri”.
Horaţius Dumbravă a cerut CSAT să transmită rezultatul acestor verificări „cât mai urgent posibil” Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi să verifice dacă  serviciile de informaţii au întocmit dosare informative pe numele unor judecători sau procurori sau au declanşat, în afara limitelor mandatelor date de judecători, verificări sau analize informative privind judecători sau procurori.

Mihaela Chiper