6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:49
No menu items!

Judecătorul care l-a lăsat liber pe primarul Iașiului: Scopul informațiilor nu era vreun șantaj, ci o relație afectivă fluctuantă

spot_img

Judecătorul Raul Nestor, care l-a trimis pe primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, în arest la domiciliu spune că edilul a folosit instituțiile publice într-un scop afectiv, nu de șantaj sau obținere de foloase

nichita gheorghe

Magistratul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București care a respins cererea DNA de arestare a lui Nichita motivează în decizia dată că gradul de pericol este ridicat, dar scopul primarului era unul afectiv, nu ca să obțină foloase necuvenite.

Inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar, s-a folosit de instituţii care au ca obiectiv asigurarea ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului, însă se impune a fi avut în vedere şi scopul în care au fost folosite aceste informaţii, scop constând preponderent în supravegherea unei  persoane cu care s-a aflat anterior într-o relaţie afectivă fluctuantă, fiind interesat în primul rând de conduita martorei Samson Adina Mihaela precum şi de persoanele cu care aceasta se întâlnea. Informaţiile astfel obţinute nu au fost însă folosite în scopuri mult mai periculoase, cum ar fi şantajarea unor persoane în scopul abţinerii unor avantaje de ordin politic, economic sau de altă natură. Inculpatul a profitat de calitatea deţinută, solicitând informaţii unor persoane care aveau funcţii de conducere la nivelul Poliţiei Locale Iaşi, instituţie subordonată Primăriei Municipiului Iaşi. Din mijloacele de probă administrate în dosar nu rezultă că inculpatul ar fi conferit şi o destinaţie specifică acestor informaţii, simpla posibilitate că ar fi putut recurge la un asemenea gest sau că ar fi putut obţine informaţii şi din alte domenii de interes neputând fi reţinută în caracterizarea gradului de pericol concret pentru ordinea publică.

motivare Tribunalul București

Procurorul DNA a încercat, la ședința de judecată să motiveze că edilul Iașiului a obținut și un avantaj patrimonial, pentru că dacă ar fi angajat o firmă de detectivi pentru urmărirea fostei sale amante, ar fi plătit aceste servicii. Așa, deconturile pentru angajații Poliției Locale au fost suportate din bugetul de stat.

Magistratul mai precizează că nu se poate stabili cu exactitate prejudiciul adus Primăriei Iași atât prin acțiunile edilului, cât și prin cele ale șefilor din Poliția Locală, pe numele cărora s-a dispus controlul judiciar.

Deşi în referat se arată că primarul Municipiului Iași care, împreună cu ceilalți doi inculpați, persoane cu funcții de conducere în cadrul Poliției Locale Iași, a utilizat logistica, resursele financiare și umane ale instituțiilor în interes personal, concentrarea profesională a inculpaților și utilizarea resurselor instituției fiind dedicate folosului propriei persoane a inculpatului Nichita Gheorghe, mijloacele de probă administrate nu cuantifică nici măcar cu titlu provizoriu paguba materială cauzată, nefiind administrate nici mijloace de probă care să demonstreze provenienţa sumelor de bani cu care au fost plătiţi cei care puteau furniza informaţii relative la persoanele urmărite.

Motivare Tribunalul București

Fosta șefă a Serviciului Managementului Calităţii din cadrul primăriei ieşene, Adina Samson, l-a denunţat pe edilul Gheorghe Nichita la DNA, după ce ar fi constatat că este în permanenţă urmărită de angajații Poliției Locale. Gheorghe Nichita a fost reținut de procurorii DNA pe 30 aprilie, dar instanța a dispus cercetarea acestuia în stare de arest la domiciliu.

M. Nedelcu