1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:32
No menu items!

Johnson & Johnson începe cel mai mare test cu vaccin unic pentru Covid

spot_img

Spre deosebire de unii dintre concurenții săi, vaccinul Johnson & Johnson nu trebuie înghețat și poate necesita doar o singură injecție, în loc de două, scrie New York Times. Susținut de rezultatele pozitive din studiile sale anterioare, Johnson & Johnson a început etapa finală a studiilor clinice pentru vaccinul său împotriva coronavirusului.

Deși sunt la câteva luni în spatele celorlalte așa-numite studii de fază 3 din Statele Unite, studiile Johnson & Johnson vor fi cele mai mari, cu planuri de înscriere a 60.000 de participanți. Și vaccinul experimental poate avea avantaje considerabile față de unii dintre concurenții săi, au spus experții. Nu trebuie depozitat la temperaturi sub zero și poate necesita doar o doză în loc de două.

„Ar fi fabulos dacă am avea ceva la o singură doză„, a spus dr. Judith Feinberg, vicepreședintă pentru cercetare în medicină la Universitatea din Virginia de Vest, care nu a fost implicată în studiu.

Doar un studiu de fază 3, care compară efectele unui vaccin cu cele ale unui placebo, ar putea determina dacă o singură doză a fost într-adevăr eficientă, a spus dr. Feinberg. Dar dacă ar funcționa, acest lucru ar putea accelera foarte mult eforturile de reducere a pandemiei.

Vaccinul experimental Johnson & Johnson folosește un adenovirus pentru a transporta o genă din coronavirus în celulele umane. Celula produce apoi proteine ​​coronavirus, dar nu și coronavirusul în sine. Aceste proteine ​​pot potența sistemul imunitar pentru a combate o infecție ulterioară cu virusul.

Vaccinurile împotriva adenovirusului trebuie păstrate la frigider, dar nu înghețate, spre deosebire de cele două vaccinuri primare, de către Moderna și Pfizer, care depind de biți de material genetic cunoscut sub numele de ARNm. Cerința de îngheț ar putea îngreuna distribuția acestor vaccinuri, în special în locuri fără facilități medicale avansate.

Vaccinurile Moderna și Pfizer necesită, de asemenea, două injecții administrate la câteva săptămâni distanță, un obstacol logistic semnificativ.

„Adică, gândește-te la tine însuți – cu cât ți-ar fi mai ușor să mergi la medicul tău local sau la farmacia ta locală și să fii o dată și gata?” a spus dr. Daniel Barouch, virolog la Centrul Medical Beth Israel Deaconess.

Dr. Barouch a condus dezvoltarea vaccinului împotriva adenovirusului la începutul anilor 2000. Johnson & Johnson l-au achiziționat și l-au folosit pentru a produce vaccinuri împotriva Ebola, H.I.V., virusului respirator și Zika.

În concluzie, 100.000 de persoane au primit vaccinul împotriva adenovirusului în studiile clinice pentru aceste patru boli, fără efecte secundare grave.

Vaccinul Ebola de la Johnson & Johnson a fost autorizat în Europa în iunie. În schimb, proiectele pentru celelalte trei vaccinuri împotriva coronavirusului din studiile de fază 3 din Statele Unite nu au fost încă autorizate să trateze nicio boală. (Un alt tip de adenovirus este utilizat în studiile privind vaccinul împotriva coronavirusului AstraZeneca, care au fost întrerupte în Statele Unite din motive de siguranță.)