Secretarul american de Stat, John Kerry, a cerut din nou miercuri Congresului de la Washington să nu sporească sancţiunile împotriva Iranului și să dea o șansă negocierilor privind programul nuclear al acestei țări, care, potrivit Casei Albe, trebuie acum să se pronunțe asupra proiectului de acord elaborat de Grupul 5+1, transmit agențiile AFP și Reuters.
„Cerem tuturor să se calmeze, să privească îndeaproape realitatea și ceea ce se poate realize”, a declarat liderul diplomaţiei americane într-o reuniune cu ușile închise cu congresmenii, la care a cerut o amânare de „câteva săptămâni” înaintea recurgerii la măsuri mai severe împotriva Teheranului.
„Dacă Congresul va impune unilateral noi sancțiuni, o asemenea decizie ar putea implica întreruperea negocierilor” a declarat acesta pentru jurnalişti.
Kerry a mai precizat că Grupul 5+1 (alcătuit din SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania) este unit în jurul unei propuneri „dure”, iar actuala pauză în discuții este determinată tocmai de caracterul sever al acesteia față de Teheran.
„Există o pauză pentru că este o propunere dură”, a continuat diplomatul. „Dacă aceasta nu va funcţiona, ne rezervăm dreptul de a întări sancţiunile (…) şi ne rezervăm şi opţiunea militară”.
Înaintea ultimei runde de negocieri dintre Iran și Grupul 5+1 (alcătuit din SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, China și Germania), care însă nu s-a concretizat într-un acord și urmează o nouă rundă pe 20 noiembrie, administrația americană a anunțat o posibilă relaxare a sancțiunilor impuse Iranului dacă acesta va face pași concreți în direcția stopării programului nuclear, dar ideea nu a fost bine primită de unii congresmenii, care cer o înăsprire a sancțiunilor, Camera Reprezentanților, dominată de republicani, votând deja un text în acest sens.
O reacție a venit și dinspre Casa Albă, consiliera pentru securitate națională a președintelui Obama, Susan Rice, anunțând că acesta a avut o discuție telefonică cu președintele Franței, Francois Hollande şi au „confirmat împreună deplina lor susţinere pentru textul elaborat de grupul E3+3 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) la 9 noiembrie, care constituie baza unui acord serios, solid şi credibil. Este acum rândul Iranului de a veni cu un răspuns pozitiv”.
C.A.