-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:13
No menu items!

Joe Biden, primit de Victor Ponta. VIDEO. LIVE TEXT. FOTOGALERIE. UPDATE

spot_img

Vicepreședintele SUA își încheie vizita în România cu întâlnirea de la Guvern

ponta_biden

Vicepreședintele american Joe Biden a fost primit, miercuri, la Palatul Victoria de prim-ministrul Victor Ponta, după ce oficialul american a avut o întâlnire la Palatul Cotroceni cu președintele Traian Băsescu.

La întâlnire a participat și însarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher. Din partea română au fost prezenți miniștrii de interne, de externe, al justiției și apărării.

În luna decembrie 2012, dupa ce ambasadorul american Mark Gitenstein și-a încheiat mandatul în România, Duane Butcher, adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA, a devenit însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA. El ocupă această funcție până la sosirea noului ambasador al SUA în România.

 

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE LUI VICTOR PONTA:

  • Suntem foarte bucuroși și onorați de vizita domnului Biden. Mă bucur foarte mult că ne revedem dupa întâlnirea din octombrie de la Washington.
  • Cred că vizita domniei sale este în cel mai potrivit și mai necesar moment pentru România – momentul în care trebuie reafirmată ideea parteneriatului strategic, încrederea pe care SUA o acordă României și partenerilor din zonă. Prezența domnului vicepresedinte Biden la București confirma că România este un partener serios și rolul pe care România îl are în regiune, confruntată cu provocări fără precedent în ultimii 20 de ani.
  • Am discutat cu vicepreședintele Biden despre hotărârea Guvernului Romaniei de a-și asuma toate implicațiile poziției noastre de securitate, creșterea fondurilor pentru cheltuieli de apărare.
  • România este deschisă investițiilor pentru a-și putea asigura, pentru România și Republica Moldova, o independența energetică. Putem să fim puternici, putem să ne îndeplinim sarcina aici, la frontiera de est a NATO și UE.
  • România este un suporter extrem de hotărât al finalizării acordului de investiții și comerț între SUA si UE – TTIP. România trebuie și poate fi un exemplu de succes în această regiune, de securitate militară, de colaborare economică cu SUA.
  • Am asigurat partenerii americani de sprijinul Guvernului pentru o justiție puternică, independentă. Oricine încalcă legea, indiferent de poziția pe care o are, trebuie să raspundă.
  • L-am asigurat pe vicepreședintele Biden ca România va rămâne pentru SUA „reliable and respected partner”.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE LUI JOE BIDEN:

  • Primul lucru despre care am vorbit este colaborarea SUA – Romania. SUA se dedică cu multă încredere relației între cele două țări. Apreciez dedicarea pe care o arătați față de prietenia româno-americană.
  • Cred că avem nevoie de o piață energetică interconectată care reprezintă un pas mare, un proiect important pentru integrarea economiei europene.
  • Suntem gata să vă asigurăm ajutorul necesar în acest domeniu dacă este nevoie. România poate și ar trebui să joace un rol important în această soluție energetică.
  • Infrastructura României poate fi o pistă de lansare pentru piața energetică de la Marea Neagră către centrul și vestul Europei.
  • Prin extinderea rețelei de furnizare a gazelor naturale putem ajuta Moldova, țară copleșită de dependența energetică de Rusia
    Am vorbit despre următorii pași care pot fi făcuți în cooperarea economică.
  • Încercăm să întărim acordurile pe care le avem și să stabilim noi acorduri pentru secolul al XXI-lea.
  • Cel mai important pas pe care România trebuie să -l facă este atragerea de investiții pentru crearea de locuri de muncă și întărirea statului de drept. Dacă statul de drept este puternic și justiția se desfășoară într-un mod transparent, atunci regulile pieței sunt previzibile, iar companiile din întreaga lume vor investi,
  • România este un aliat formidabil, un prieten adevărat, iar viitorul nostru  împreună este strălucitor.
  • Vă mulțumesc pentru angajament și văd un viitor comun strălucit. Fie ca Dumnezeu să apere soldații noștri, soldații pe care îi aveți în Afganistan