16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 13:29
No menu items!

Joe Biden, anunț important pentru economia României. Reacții la vârf

spot_img

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat sâmbătă, la summitul G7, că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru împrumuturi potențiale de 4 miliarde de dolari pentru proiectul reactoarelor nucleare mici din România, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Este vorba despre proiectul dezvoltat de compania americană NuScale în parteneriat cu Nuclearelectrica, la Doicești (Dâmbovița).

Sprijinul pentru proiect a fost anunțat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC), instituția financiară de dezvoltare a guvernului SUA care oferă oportunități de investiții private pentru piețele emergente (un miliard de dolari) și de banca guvernamentală U.S. EXIM (împrumut potențial de 3 miliarde de dolari).

”Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR de acest tip din România, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane de dolari în faza inițială. Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), furnizarea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului. În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului. Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arată comunicatul Casei Albe.

Iohannis: „Salut anunţul făcut de preşedintele SUA”

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat anunţul făcut de Joe Biden cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite, pentru proiectul reactoarelor modulare mici, apreciind că aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare.

”Salut anunţul făcut astăzi de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei , al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum şi Scrisorile de interes din partea US EXIM and U.S. International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului”, a afirmat Klaus Iohannis.

El afirmă că aceste iniţiative reprezintă un sprijin esenţial pentru obiectivul României de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare. 

”Implementarea proiectului SMR în parteneriat cu SUA va permite producţia de energie curată şi va spori securitatea energetică”, conchide Iohannis.

Virgil Popescu: Centrala NuScale va asigura 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat sâmbătă că proiectul reactoarelor nucleare modulare mici dezvoltat de compania americană NuScale la Doicești (Dâmbovița) împreună cu Nuclearelectrica va asigura 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție.

”Preşedintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunţat astăzi, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doiceşti, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) şi U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC şi 3 miliarde EXIM Bank. Finanţarea acordată este parte a din Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale (PGII) în cadrul căruia va fi acordată suma de 600 de miliarde de dolari, până în 2027, în investiţii în infrastructură în întreaga lume”, a scris Popescu.
 
El precizează că noua finanţare vine ca o completare la grantul de 14 milioane de dolari, pe care l-a anunţat preşedintele american Joe Biden în iunie 2022. Ulterior, în luna septembrie 2022 Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România. După care, în decembrie 2022, RoPower şi NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului şi investigaţia geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doiceşti şi estimareaa costurilor specifice proiectului.
 
De asemenea, săptămâna trecută a fost lansat, în România, primul Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care găzduieşte simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultăţii de Energetică a Universităţii Politehnica din Bucureşti este o premieră europeană care reconfirmă poziţia de lider a României în sectorul energiei nucleare şi în dezvoltarea forţei de muncă.
 
”Ţara noastră, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, este prima ţară din Europa şi a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura cca. 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Le mulţumesc partenerilor americani, preşedintelui României Klaus Iohannis, prim – ministrului Nicolae Ciucă şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu şi Marcel Ciolacu, pentru susţinerea dezvoltării programului nuclear civil al ţării noastre. Decarbonare fără energie nucleară nu se poate!”, conchide ministrul Energiei.

Marcel Ciolacu: România, pas uriaș spre independența energetică

”România face astăzi un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte ale sale: independența energetică!”, a declarat și președintele PSD Marcel Ciolacu.

”Salut anunțul făcut de președintele american, Joe Biden, în marja summitului #G7, prin care SUA și alți parteneri multinaționali susțin, cu peste 4 miliarde de dolari, proiectul Reactoarelor Modulare Mici din țara noastră! Această decizie probează complexitatea și dezvoltarea relației noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât și printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru”, a mai spus Ciolacu într-un comunicat de presă.

”Proiectul realizat de Nuclearelectrica- alături de partenerii americani și de consorții din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite- are o însemnătate majoră pentru țara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități pentru companiile românești și un plus de energie pentru creșterea economică a țării”, a adăugat președintele PSD.

R. Dan