2.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 10:58
No menu items!

Jocurile video, studiate de elevi în școală. Cum arată noua programă

spot_img

Potrivit ordinului Ministerului Educației publicat astăzi în Monitorul Oficial, elevii vor putea studia „Dezvoltarea jocurilor video”. Programa școlară pentru elevi prevede că disciplina este una „de tip opţional integrat, fiind inclusă în oferta naţională pentru învăţământul liceal, pentru un buget de timp de o oră/săptămână, pe durata unui an şcolar”.

Studiul disciplinei „Dezvoltarea jocurilor video” se desfăşoară cu întregul colectiv de elevi, într-un laborator de informatică în care există un număr corespunzător de staţii de lucru, cu dotări care să permită formarea competenţelor din programă pe baza conţinuturilor corespunzătoare, se mai arată în programa școlară.

De asemenea, „disciplina are în vedere iniţierea elevilor în toate etapele de dezvoltare a jocurilor, de la proiectare până la publicare, utilizând limbajul de specialitate. Ea permite implicarea elevilor în activităţi similare cu ale profesioniştilor din domeniu, realizate pe grupe, elevii asumându-şi rolurile specifice dintr-o echipă de dezvoltare a unui joc şi conştientizând valoarea muncii în echipă.

Dezvoltarea jocurilor implică abordarea învăţării interdisciplinare, integrate, prin rolurile care includ povestire/naraţiune, design grafic, animaţie, inginerie de sunet, management de proiect, utilizarea noţiunilor din matematică şi ştiinţe pentru modelarea acţiunilor şi reacţiilor personajelor în diverse situaţii, selectarea şi aplicarea metodelor adecvate de proiectare, dar şi conceperea algoritmilor şi implementarea acestora în limbaj de programare, alegerea şi utilizarea celor mai potrivite instrumente tehnologice pentru dezvoltare şi implementare.

Majoritatea copiilor, dar şi a adulţilor din întreaga lume au utilizat jocuri video pentru a învăţa sau pentru recreere, iar această disciplină le permite elevilor să înţeleagă mecanismele care stau la baza funcţionării acestor jocuri şi, în general, ale aplicaţiilor digitale pe care le utilizează, precum şi să dezvolte propriile aplicaţii de acest tip.

În România, dar şi în alte ţări, industria de dezvoltare a jocurilor ocupă un rol important pe piaţa muncii, iar programa şcolară a disciplinei Dezvoltarea jocurilor video răspunde nevoilor de alfabetizare digitală din perspectiva noilor cerinţe socioprofesionale, printr-un curriculum relevant, vizând formarea unui set de competenţe digitale pe care absolvenţii învăţământului liceal să le poată valorifica în viaţa activă. De asemenea, disciplina valorifică creativitatea şi curiozitatea elevilor, oferindu-le şansa de a dobândi experienţă iniţială pentru un domeniu extrem de atractiv în rândul tinerilor.

Nu în ultimul rând, disciplina Dezvoltarea jocurilor video contribuie la dezvoltarea abilităţilor secolului XXI, necesare pentru a reuşi în era informaţională, cum ar fi gândirea critică, gândirea creativă, capacitatea de a colabora şi de a comunica eficient, flexibilitatea”.

Ce vor studia elevii de liceu

La capitolul conținuturi, regăsim „Introducere în teoria jocurilor”, „Proiectarea jocului (game design)”, „Instrumente digitale pentru dezvoltarea jocurilor”, „Elemente de bază ale programării orientate pe obiecte şi pe evenimente”, „Grafică şi secvenţe audio pentru o aplicaţie de tip joc video”, „Aplicaţie de tip joc video”, „Testare, depanare şi optimizare a aplicaţiei” și „Distribuire şi publicare”.

De asemenea, potrivit aceleiași programe școlare,

„Activitatea se va desfăşura într-un laborator de informatică în care există un număr corespunzător de staţii de lucru, cu dotări care să faciliteze formarea competenţelor precizate în programă. Organizarea unităţilor de învăţare este la dispoziţia profesorului, iar în procesul didactic se recomandă ca succesiunea lecţiilor să faciliteze crearea unui joc concret, alternând aspectele teoretice cu aspectele practice.

Metodele didactice de predare, învăţare şi evaluare vor fi stabilite de fiecare profesor, având în vedere nivelul de achiziţii şi de vârstă al elevilor şi valorificarea creativităţii acestora.

Se recomandă îmbinarea metodelor didactice de predare-învăţare-evaluare clasice (de exemplu, demonstraţia, problematizarea, algoritmizarea) cu metodele moderne (de exemplu, învăţarea prin descoperire, observarea sistematică, proiectul, portofoliul, studiul de caz, jocul de rol). Specificul disciplinei permite valorificarea activităţilor didactice organizate pe grupe, care încurajează colaborarea, munca în echipă şi comunicarea.

La începutul studiului disciplinei se recomandă să se prezinte elevilor drept model un produs demonstrativ, iar aceştia vor dezvolta un produs identic sau asemănător pe parcursul activităţilor de învăţare, pas cu pas.

Prezentarea conţinuturilor poate cuprinde realizarea unor exemplificări şi demonstraţii practice, folosind, după caz, un limbaj de programare specific, respectiv utilizarea unor facilităţi relevante ale tehnologiei specifice. Elevilor li se pot propune activităţi de învăţare prin care să experimenteze şi să exerseze realizarea unor operaţii sau obţinerea unor efecte prin modificarea anumitor parametri ai unui produs furnizat de profesor.

Pentru a ilustra modul în care diverse efecte sunt folosite în industria jocurilor, se pot analiza câteva jocuri populare şi apoi se poate discuta despre modul în care aceste elemente contribuie la îmbunătăţirea percepţiei jucătorului. Elevilor li se vor propune activităţi practice de învăţare în care să aplice diferite tehnici identificate pentru realizarea propriilor lor aplicaţii de tip joc video. Acest lucru le va permite să înţeleagă procesul de optimizare dinamică şi să dobândească experienţă practică.

Website-ul Despre jocuri video (https://desprejocurivideo.ro/) este o sursă importantă de informare pentru părinţi, tutori şi profesori despre jocurile pe calculator, despre existenţa instrumentelor de control parental la jocurile video şi a modalităţilor prin care părinţii, tutorii sau profesorii se pot implica activ în gestionarea timpului pe care copiii îl petrec în faţa ecranului şi în alegerea celor mai bune jocuri pentru copii”.

D.Constantin