2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:48
No menu items!

Jocul noii puteri la CCR. Cine ar putea fi președinte și cum se împarte politica

spot_img

Curtea ConstituționalăPDL controlează, de lunea viitoare, cel puţin teoretic, în majoritate clară acțiunile Curții Constituționale, iar PSD este pentru prima dată minoritar. 6 judecători din CCR au preluat funcția de la președintele Traian Băsescu, ori de la Senat și Cameră pe când PDL era majoritar. PSD a pierdut 3 reprezentanți, câștigând unul singur. PSD are acum la fel de multă influență la CCR cât are și UDMR, adică un singur judecător. PNL va avea de luni doi reprezentanți în CCR și nici măcar în contextul unei majorități, USL nu va mai putea tranșa favorabil, cel puțin la prima vedere, vreun meci cu PDL sau Traian Băsescu  pe teme de constituționalitate.

Cele trei instituţii desemnate prin Constituţie drept titulare pentru numirile periodice la Curtea Constitutională (Preşedinţia, Senatul şi Camera Deputaţilor) au reuşit în acest an să rezume alegerea celor trei reprezentanţi la o singură categorie profesională: magistraţi.
Dacă pentru Daniel Morar şi Mona Pivniceru, profesia este de notorietate, mai puţini sunt cei care ştiu că Valer Dorneanu (propus în funcţia de la CCR de Camera Deputaţilor) a fost la începuturile carierei sale procuror. Consilier al fostului preşedinte Ion Iliescu, ministru pentru relaţia cu Parlamentul, cu două mandate de parlamentar la activ, Valer Dorneanu a funcţionat, la începuturile careierei sale, timp de şapte ani, din 1967, ca procuror la sectoarele 5 şi 6 din Capitală.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu îi vor înlocui la Curtea Constituţională pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le expiră oficial manadatul sâmbătă, 8 iunie. Mandatele sunt de 9 ani, iar Curtea Constituţională este reîmprospătată o dată la 3 ani.

Oamenii preşedintelui
Daniel Morar (PDL)

Traian Băsescu și Daniel MorarA fost şeful DNA timp de două mandate, apoi a menţinut comanda Ministerului Public fiind delegat de Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general adjunct al României. Nominalizarea la CCR a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu în plin scandal privind numirea noii conduceri la parchete. Daniel Morar a demisionat din Parchetul General, după ce a cerut public, chiar în timpul unei emisiuni de televiziune, ca politicienii să permită numirea unui procuror anticorupţie la şefia DNA.

În momentul în care cei mai importanţi oameni din statul român, atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu îţi spun că e o problemă mare de constituţionalitate şi îţi spun ţie, lui Morar, că rămânând acolo împiedici numirile în Ministerul Public sau că eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci. Eu am venit aici să rezolv probleme, şi nu să creez unele

Daniel Morar
5 aprilie 2013

Conform legii CCR, lui Daniel Morar îi va fi rezervat, până la finalizarea mandatului, postul de procuror la Parchetul de pe lână Curtea de Apel Cluj. Daniel Morar îl înlocuieşte pe Acsinte Gaspar (PSD), fost om de incredere al lui Nicolae Ceauşescu (pentru care conducea serviciul juridic al Consiliului de Stat, organul care redacta toată legislaţia comunistă), Gaspar a devenit deputat PSD de Valcea. Ulterior, a fost ministru pentru relația cu Parlamentul în Cabinetul Năstase. A devenit membru al Curții în 2004, numit de preşedintele de atunci, Ion Iliescu.

Petre Lăzăroiu (PDL)

A fost numit de preşedintele Traian Băsescu la CCR, în 2008, după moartea lui Petre Ninosu. Un nou mandat, de această dată de 9 ani, i-a fost reconfirmat în 2010, de Preşedinţie, când predecesorul său ar fi trebuit să părăsească funcţia. Judecătorul Lăzăroiu l-a înlocuit astfel la Curtea Constituţională, înainte de vreme, pe cel nominalizat pe funcţie de fostul preşedinte Ion Iliescu. Petre Lăzăroiu a fost propus preşedintelui Băsescu de către reprezentanţii „societăţii civile” din zona Alinei Mungiu Pippidi şi Monicăi Macovei.

Augustin Zegrean (PDL)

Fost senator de Bistriţa-Năsăud pe lista FSN, apoi PD, Zegrean a fost numit de preşedintele Traian Băsescu ca judecător la Curtea Constituţională în anul 2007. Mandatul său expiră în 2016.

Zegrean ocupă în acest moment şi funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale.

Oamenii Senatului
Mona Pivniceru (PNL)

Fost judecător la instanţa supremă, fost membru CSM, fost ministrul PNL, ia locul lui Ion Predescu (PSD) în Curtea Constituţională. Predescu a fost senator PSD de Dolj şi ministru al justiţiei în Cabinetul Văcăroiu. În 2004 a fost numit în CCR, fiind susţinut de către Senat. Omul din spate a fost considerat Nicolae Văcăroiu, pe atunci preşedinte al Senatului. Nouă ani mai târziu, un alt preşedinte de Senat, Crin Antonescu, este bănuit că influenţează numirea unui membru în Curtea Constituţională. De cariera explozivă din ultimii ani a ieşencei Mona Pivniceru (membru CSM, judecător al instanţei supreme, profesor de drept) au fost legate până acum numele europarlamentarului Norica Nicolai, dar mai ales cel al preşedintelui Camerei de Cormeţ, Mihai Vlasov. În 2011, paparazzi de la săptămânalul Kamikaze au dovedit cu fotografii că Mona Pivniceru trăia într-o vilă închiriată cu 3.000 de euro de Camera de Comerţ, pentru şeful instituţiei.

Iulia Antonela Motoc (PDL)

Nu a avut o activitate de partizanat politic până la numirea în funcţia de la CCR. Motoc a fost numită de Senat şi a avut luări de poziţii vădit pro-prezidenţiale abia după tranşarea referendumului la CCR. Votul Iuliei Motoc a fost decisiv şi în privinţa întoarcerii la CSM a judecătorilor Cristi Dănileţ şi Alina Ghica, revocaţi în urma unui demers fără precedent al judecătorilor din instanţe. A declanşat însă o adevărată campanie în momentul în care a devenit conştientă de noul rol pe care-l poate interpreta – acela de judecător reprezentant al României la CEDO. Iulia Antonela Motoc este soţia ambasadorului român pe lângă Uniunea Europeana, Mihnea Motoc. Mandatul ei a început în 2010 şi va expira în 2017. Ar putea fi înlocuită de un PSD-ist în cazul în care acceptă mandantul de reprezentant la CEDO. Sursa Zilei a demonstrat că judecătorul CCR foloseşte pseudonimul Silvia ca să posteze cometarii autoadmirative pe internet.

Valentin-Puşcaş Zoltan (UDMR)

Fost senator UDMR de Covasna, a fost numit la CCR în 2007, fiind propunerea Senatului. Mandatul său e valabil până în 2016.

Oamenii Camerei Deputaţilor
Valer Dorneanu (PSD)

Va lua locul Aspaziei Cojocaru (PSD), judecătorul care a supravieţuit unui uriaş scandal privind falsificarea unor diplome, dar mai ales acuzaţiei de poliţie politică. Conform hotnews.ro contribuţia Aspaziei Cojocaru, pe linie de Securitate, ar fi fost coordonată de Rodica Stănoiu, cea care era ministru al justiţiei la numirea Aspaziei Cojocaru. Valer Dorneanu a fost numit în 2012 preşedinte interimar al instituţiei Avocatul Poporului. Până atunci adjunct al aceleiaşi instituţii, Dorneanu a deţinut două mandate de deputat PSD din 2008 până în 2008, în primul având chiar funcţia de preşedinte al Camererei Deputaţilor. În perioada 1967-1974, Valer Dorneanu a fost procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 şi 6 din municipiul Bucuresti. Apoi a fost expert pe probleme de legislația muncii la UGSR şi din nou procuror la Directia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală, între anii 1980 – 1985. Între anii 1990-1992, Dorneanu a fost consilier al Preşedintelui României pe probleme de legislaţie, iar din 1992 până în 1995 a fost ministru pentru relaţia cu Parlamentul. Din ’95 şi până în 2000 a fost preşedintele Consiliului Legislativ.

Tudorel Toader (PNL)
Nu a fost membru de partid şi a fost numit în Curtea Constituţională de către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. Toader este decanul facultăţii de drept de la Iaşi şi a avut deja un prim mandat interimar, dat fiind că a fost numit după demisia unui membru al Curţii, în 2006. Mandatul său va expira în 2016.

Mircea Ştefan Mihnea (PDL)

Magistrat şi universitar clujean, Ştefan Mihnea nu are cunoscute activităţi politice. A fost ales de Camera Deputaţilor în 2010, iar mandatul său e valabil până în 2017.

Maia Constantin