1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:06
No menu items!

Joaca de-a scenariile, în plină pandemie: Cine greșește rata de infectare în București?

spot_img

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunţat marţi că unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti vor trece în scenariul roşu de funcţionare când rata de incidenţă a COVID-19 la mia de locuitori va fi de circa 3,4 şi după trei zile de creştere a acesteia. Grupul de Comunicare Strategică avansează însă cifre care nu se suprapun nici cu calculele Institutului Național de Sănătate Publică, și nici cu propriile comunicări din ultimele două săptămâni. Un calcul publicat de Buletin de București, bazat pe cifrele raportate de GCS în ultimele două săptămâni, arată că în informarea de marți a fost mișcorată în mod mincinos rata de infectare, de la 2,96 la mia de locuitori, la 2,69.

Institutul Național de Sănătate Publică a fost nevoit să facă precizări, marți, legate de calculul ratei de incidență, după de Grupul de Comunicare Strategică a comunicat cifre cu mult mai mici. Astfel, potrivit raportului actualizat, rata de incidență la o mie de locuitori pentru București era duminică 3,11 raportată la populația rezidentă și 2,65 raportată la populația după domiciliu.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, până marți, în buletinele zilnice că Bucureștiul se menține sub o rată de incidență de 2,69, ceea ce permite păstrarea unor restricții moderate.

În raportul săptămânal al INSP privind evoluția epidemiei pentru datele raportate până la 11 octombrie, Bucureștiul apare cu rata de incidență la 100.000 de locuitori în 14 zile de 311, adică 3,1 la o mie de locuitori, ceea ce ar impune intrarea în carantină a Capitalei. După informarea GCS, INSP a introdus și o coloană de calcul raportată la populația cu domiciliul în Capitală, însă tot diferă de cifrele guvernului.

„După ce se va depăşi cifra de 3 se vor lua măsuri, dar nu vom lua la 3,05, vom aştepta spre 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală. (…) Dacă vom constata că creşterea durează trei zile la rând, după ce se depăşeşte rata de incidenţă 3 vom lua o hotărâre în cadrul Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, la recomandarea DSP-ului. (…) Populaţia reală nu mai e 2.153.000, e undeva la 2.500.000 şi atunci nu putem – haideţi să vă dau absurd – la 3,01, gata, închidem şcolile. Plus că aşteptăm un palier de 3 zile să vedem că cifra creşte şi atunci bineînţeles că rapid, în a treia zi, vom da o hotărâre”, a spus Gheorghe Cojanu.