Surse din interiorul Pentagonului au declarat că armata Statelor Unite a efectuat, vineri dimineaţă, un atac cu dronă în Siria, în care se crede că se afla cetăţeanul britanic Mohammed Emwazi, cunoscut drept „John Jihadistul”, figura mascată care a apărut în filmuleţele cu execuţii de ostatici ale grupării teroriste Stat Islamic, anunţă CNN.
Un alt oficial din cadrul Pentagonului a declarat pentru ABC News, sub protecţia anonimatului, că Emwazi a fost „eviscerat” în cadrul atacului.
Oficialul ar fi declarat că, din ceea ce s-a observat, atacul efectuat asupra unui obiectiv din oraşul sirian Rakka, l-a lovit pe terorist atunci când acesta a coborât dintr-o maşină, caracterizând operaţiunea drept „impecabilă” şi adăugând că nu au existat victime colaterale. CNN a precizat că, deşi atacul a fost executat cu succes, iar posibilitatea ca teroristul să fi fost ucis este destul de mare, rezultatul nu poate fi confirmat pentru moment, deoarece Statele Unite nu au agenţi de teren infiltraţi în oraşul sirian, aflat în prezent sub controlul Statului Islamic.
Postul de televiziune american a mai precizat, citând aceleaşi surse, că serviciile de informaţii ale Statelor Unite vor urmări comunicaţii ale membrilor grupării teroriste şi activitatea acestora de pe reţelele de socializare, pentru a stabili dacă Emwazi a fost ucis în cadrul operaţiunii.
Informaţia a fost confirmată de publicaţia „Washington Post”, care citează o declaraţie a secretarului de presă al Pentagonului, Peter Cook: „Încă evaluăm rezultatele operaţiunii din această seară şi vom oferi informaţii suplimentare atunci când vom considera că va fi momentul adecvat”.
Mohammed Emwazi, un cetăţean britanic în vârstă de 27 de ani, a devenit cunoscut drept faţa grupării teroriste Stat Islamic, după ce a jucat rolurile de prezentator, respectiv călău într-o serie de filmuleţe ce prezintă execuţiile unor ostatici ai Statului Islamic. El a primit supranumele de „John Jihadistul” de la alţi foşti ostatici ai grupării, care au declarat că el făcea parte dintr-o unitate specială de patru membri ai Statului Islamic care vorbeau engleză cu un accent britanic, cărora le-au dat porecla de „The Beatles”.