Unii dintre iihadiștii s-au simțit „înșelați” în privința aderării la Statul Islamic
Jihadiști nemulțumiți care au călătorit în Irak și Siria pentru a se alătura Statului Islamic imploră să fie lăsați să se întoarcă acasă după ce s-au plâns că erau obligați să presteze diferite sarcini josnice, notează dailymail.co.uk.
Recruți străini le-au scris părinților că doresc să se întoarcă acasă, motivând cu scuze patetice care variază de la a fi nevoiți să curățe toaleta, până la faptul că iPodul nu le mai funcționează în acea zonă.
Un jihadist indian, Areeb Majeed, în vârstă de 23 de ani, a plecat în Irak împreună cu trei prieteni, la finalul lunii mai, însă s-a întors acasă după ce s-a plâns părinților că a fost obligat să desfășoare activități înjositoare în loc să lupte în prima linie.
Mai mulți tineri francezi convertiți musulmani au, de asemenea, îndoieli privind aderarea la SI, după cum dezvăluie o serie de mesaje lacrimogene redate de ziarul „Le Figaro”.
„M-am săturat până peste cap. Ipodul meu nu mai funcționează aici. Trebuie să mă întorc acasă”, a spus unul dintre aceștia, iar un alt tânăr a scris „Vine iarna. Începe să fie frig”.
Un al treilea luptător notează că „s-a săturat” de timpul petrecut cu grupul militant, adăugând că aceștia îl pun să spele vasele”.
Tinerii de mai sus, precum și alți zeci recruți, colaborează acum cu avocați francezi care se află în posesia unor texte și mesaje ce sugerează că jiihadiștii s-au simțit „înșelați” în privința aderării la Statul Islamic.
Recruții au făcut apel la clemență din partea autorităților prin intermediul unui avocat care susține că, cu cât rămân mai mult în Irak și Siria, au cu atât mai multe șanse de a deveni „bombe cu ceas”, atunci când se întorc.
Toate acestea, în contextul în care, atunci când studentul Areeb Majeed s-a întors acasă, la Mumbai, a fost arestat și acuzat de către Agenția Națională de Investigații din India (NIA) pentru infracțiuni legate de terorism.
Majeed le-a spus ofițerilor NIA că a fost marginalizat de jihadiști, pentru care era obligat să aducă apă și să efectueze diferite sarcini umile, cum ar fi curățarea toaletelor, în loc să ia parte la lupte, așa cum și-ar fi dorit, relatează agențiile de presă din India.
Tânărul și-a sunat familia și le-a spus că vrea să se întoarcă acasă, după ce a fost rănit în mod inexplicabil de un glonț și nu a primit îngrijire adecvată. Doar după ce a implorat, studentul a fost dus la spital, precizează acesta pentru NIA.
Populația moderată de 150 de milioane de musulmani din India nu a fost atrasă în mod tradițional în conflicte sectare din Orientul Mijlociu sau în altă parte, însă cazul celor patru tineri a exprimat îngrijorare cu privire recrutarea online.
Al Qaeda a anunțat în luna septembrie un nou capitol al mișcării sale extremiste acuzate de agitarea jihadiștilor în Asia de Sud, fapt care a determinat autoritățile din mai multe state indiene să declare stare de alertă.