7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:37
No menu items!

Japonia a aprobat un nou test PCR, pe bază de salivă

spot_img

Guvernul Japoniei a aprobat marţi utilizarea unui nou tip de teste PCR, pe baza mostrelor de salivă prelevate de la pacienţi, cu care speră să crească numărul total al testelor realizate, relatează EFE. Testul este considerat mult mai sigur pentru cadrele medicale, notează Agerpres.

Noile teste sunt acoperite de asigurarea medicală publică şi vor fi realizate asupra pacienţilor care au prezentat simptome de COVID-19 pe o perioadă de maximum nouă zile, timp în care virusul rămâne detectabil în saliva celor infectaţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Japonia.

Această metodă „va uşura semnificativ sarcina atât pentru pacienţi, cât şi pentru centrele care vor preleva mostrele, reducând totodată contagierile”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul nipon al Sănătăţii, Katsunobu Kato.

Metoda cea mai folosită în prezent pentru un test PCR necesită o mostră nazofarigiană, prelevată de personalul medical cu riscul ca un pacient să strănute sau să tuşească şi să infecteze angajaţii sanitari.

Pentru noul test, pacienţii vor plasa o mostră de salivă într-un recipient şi îl vor preda personalului sanitar, notează ministrul nipon, care a precizat că fiabilitatea acestui test este comparabilă cu aceea a testelor realizate pe baza mostrelor nazofaringiene.

Ministrul japonez nu a precizat cum se va implementa noua metodă şi care va fi impactul asupra numărului total al testelor realizate, după criticile pe care le-au primit autorităţile nipone pentru efectuarea unor teste la scară mai mică decât în alte ţări.

Japonia a realizat până în prezent peste 292.000 de teste PCR şi a înregistrat 19.949 de contagieri şi 898 de decese asociate maladiei COVID-19, potrivit statisticilor oficiale.

În timpul lunii mai au fost realizate în medie aproximativ 5.000 de teste PCR pe zi, un număr destul de limitat din cauza penuriei de kituri PCR cu un grad ridicat de precizie, a necesităţii echipării personalului medical cu mănuşi şi ochelari de protecţie şi a strategiei de a nu suprasolicita peste măsură sistemul sanitar, a precizat Ministerul Sănătăţii din Japonia.

De asemenea, acelaşi minister a început luni să preleveze 10.000 mostre de sânge de la cetăţeni din întreaga ţară pentru a analiza prezenţa anticorpilor împotriva virusului SARS-CoV-2, o iniţiativă menită să estimeze numărul infectărilor asimptomatice şi studierii dobândirii unei imunităţi colective.