Oraşul japonez Nagasaki a comemorat, luni, bombardardamentul nuclear care l-a devastat în urmă cu 76 de ani. Primarul localității a îndemnat comunitatea internaţională să adopte un nou tratat privind interzicerea armamentului nuclear.
Supravieţuitorii şi câțiva reprezentanţi străini au luat parte la un moment de reculegere, la ora locală 11.02, ora la care a explodat bomba, pe 9 august 1945.
Din cauza pandemiei de Covid-19 numărul persoanelor autorizate să asiste la ceremonie a fost limitat pentru al doilea an consecutiv. Această ceremonie este totodată prima, de la intrarea în vigoare în luna ianuarie a Tratatului Internaţional privind Interzicerea Armelor Nucleare (TIAN).
„Liderii internaţionali trebuie să se angajeze să reducă armele nucleare şi să instaureze încrederea prin dialog, iar societatea civilă trebuie să extercite presiuni în această direcţie”, a îndemnat primarul Nagasaki, Tomihisa Taue.
Acest tratat nu a fost semnat însă de către cele nouă ţări care deţin arme atomice, şi anume Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord.
TIAN nu a fost semnat nici de către Tokyo, un aliat de nezdruncinat al Washingtonului, care depinde puternic de puterea militară americană în asigurarea apărării în regiune.
„În calitate de singura ţară care a fost supusă unor bombardamente atomice în timpul războiului, avem ca misiune să facem să avanseze comunitatea internaţională, etapă cu etapă, către o lume fără arme nucleare”, a declarat în cadrul ceremoniei și premierul japonez Yoshihide Suga.
Pe 9 august 1945, la ora locală 11.02, bomba atomică lansată de către americani asupra orașului Nagasaki, a ucis 74.000 de oameni.
Evenimentul tragic a avut loc la doar la trei zile de la atacul nuclear care a ucis, la Hiroshima, 140.000 de oameni.