Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)
Janssons frestelse (Tentatia lui Jansson) este un dish din bucătăria suedeză, care se pregătește, de obicei, de sărbători. În Finlanda se găsește sub denumirea de „Janssonin kiusaus”, iar peștele folosit diferă de la o regiune la alta. Ingredientele de bază sunt cartofii, peștele afumat și pesmetul.
Ingrediente:
- 3 cartofi,
- 2 cepe,
- 200 gr hering afumat,
- 3 ouă,
- 200 gr smântână,
- 50 gr unt,
- 1 lingură pesmet,
- piper alb.
Mod de preparare:
Ceapa se curăță și se sotează cu puțin piper alb în ¾ din cantitatea de unt. Când începe să-și schimbe textura, se ia de pe foc. Nu trebuie să se rumenească.
Cartofii se curăță și se feliază. Se clătesc în 3-4 ape, apoi se lasă la scurs.
Ouăle, care au stat la temperatura camerei, se bat cu smântâna până când se încorporează în smântână și se asezonează cu puțin piper alb și, în funcție de preferințe, cu puțin mărar proaspăt.
Se unge tava cu untul rămas și se așează primul strat de cartofi. Deasupra se pune jumătate din cantitatea de ceapă sotată în unt și jumătate de hering, tăiat sau desfăcut între degete.
Se acoperă cu un strat de smântână cu ou, apoi se repetă straturile. Se termină cu cartof, iar pe deasupra se presară pesmetul.
Se încălzește cuptorul la 165 grade și se introduce tava pentru 45 minute. Cu 10 minute înainte de a se termina de copt, se mărește temperatura cuptorului la 175 de grade, pentru a forma crustă deasupra.
După coacere, se scoate tava și se lasă să se răcescă la temperatura camerei.
Se servește caldă, ca atare sau cu câteva cuburi de roșii.
Poftă bună!
Nicoleta Popa