4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:00
No menu items!

Jale în economie. Peste 3.500 firme au intrat în insolvență doar în 6 luni. Ce domenii sunt cele mai afectate

spot_img

Peste 3.500 de companii au intrat în insolvenţă în primul semestru al acestui an în România, industria prelucrătoare şi construcţiile fiind domeniile cele mai afectate, potrivit unei analize realizate de o companie de profil, rezultatele fiind publicate de agerpres.ro.

Sectorul construcţiilor este afectat semnificativ de creşterea preţului materialelor de construcţii şi a carburantului, de creşterea dobânzilor şi de lipsa forţei de muncă, în timp ce industria prelucrătoare este influenţată de majorarea galopantă a preţurilor energiei şi carburanţilor, de îngreunarea lanţurilor de aprovizionare, de diminuarea comenzilor şi de creşterea costurilor de finanţare, precizează reprezentanţii CITR.

În primele trei luni ale anului au intrat în insolvenţă 1.713 companii, iar în cel de-al doilea trimestru 1.867 companii. Numărul insolvenţelor este aproximativ la acelaşi nivel cu semestrul I din 2021, când au fost înregistrate 3.033 insolvenţe.

Dintre cele 6.654 companii de impact, cu active de peste un milion euro, identificate în studiul companiei de specialitate de la finalul anului trecut ca aflându-se în stare de insolvenţă iminentă, doar 32 au intrat în procedură de insolvenţă în prima jumătate a anului 2022, având o valoare cumulată a activelor imobilizate de 965 milioane lei. În aceeaşi perioadă din 2021, au intrat în insolvenţă 11 companii de impact, ce aveau o valoare a activelor imobilizate de 671 milioane lei, arată analiza citată.

Conform agenției de presă, studiile CITR efectuate pe portofoliul propriu de-a lungul anilor arată că 57% dintre companii au amânat cel puţin 3 ani intrarea în insolvenţă, acest lucru având consecinţe negative, cum ar fi scăderea cu peste 50% a cifrei de afaceri şi creşterea cu peste 30% a datoriilor. În lipsa unei culturi a prevenţiei în business, mulţi dintre antreprenorii care şi-au declarat insolvenţa au fost împinşi de probleme care au dus la imposibilitatea de continuare a afacerii în condiţii normale, subliniază compania.

E. Stan