Academia infractorilor”, gruparea de hoţi români care dădea o spargere în 60 de secunde, era coordonată din închisoare de interlopul Adrian Botez
„Academia infractorilor români”, formată din cei mai buni hoţi, care în ultimii doi ani ar fi furat bijuterii şi ceasuri în valoare totală de aproximativ zece milioane de euro, din magazine de lux din Europa, a fost destructurată de procurorii DIICOT. Gruparea, coordonată de interlopul Adrian Botez, condamnat la 10 ani de închisoare, era organizată după reguli militare stricte.
Potrivit procurorului-şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, încă din 2013, oamenii legii au început monitorizareaunei rețele de hoți care acționau pe întreg teritoriul Uniunii Europene. erau peste 100 de executanți, toţi recrutaţi din judeţul Neamţ, instruiţi, antrenaţi, coordonaţi şi controlaţi special pentru a pătrunde în forţă în magazine de lux de bijuterii şi ceasuri.
După verificări, procurorii au aflat că gruparea „Academia infractorilor români” era organizată după reguli militare şi nu oricine putea face parte din ea. După ce era acceptată ca începător, persoana care dorea să facă parte din rețea era transportată cu un sac pe cap în case conspirativ, cu geamuri acoperite cu folii negree. Fiecare membru avea dosar – de la nume și porecle, amprente, probe ADN, dar și o listă cu obiceiurile acestora. În aceste dosare erau menţionate numele membrilor familiei şi datele personale ale acestora, ale prietenilor, ale rudelor şi chiar ale prietenelor.
Casele de antrenament au fost închiriate în Bucureşti, Cluj, Constanţa, iar programul de pregătire dura 90 de zile. Hosu a mai precizat că suspecţii comiteau jafurile atât ziua, cât şi noaptea. O spargere dura cel mult 60 de secunde, iar pentru a putea pătrunde în magazinele unde urmau să comită infracţiunile, suspecţii foloseau inclusiv cocktailuri Molotov. antrenamentele constau inclusiv în simulări de ja, la care timpii nu trebuiau să fie mai mari de cele 60 de secunde alocate.
Mai mult, hoţii acţionau pe baza unui regulament, care avea cinci capitole, regulament ce cuprindea reguli de pregătire, de la comportamentul în faţa anchetatorilor, până la reguli privind pregătirea fizică. În momentul în care un membru al grupării era capturat, acesta comunica cu liderul grupării prin scrisori adresate familiei celui prins. În depeşe era folosit un limbaj codificat prin care liderul era atenţionat cu privire la greşelile comise care au dus la capturarea sa, la greşelile eventuale ale colegilor de echipă şi la participanţii rămaşi în libertate pe teritoriul acelui stat. De asemenea, liderul grupării era asigurat întotdeauna de tăcerea celul care era capturat. Gruparea funcţiona după legea „Omerta”: nu văd, nu aud, nu vorbesc, iar modul de acţiune era copiat după cel al celebrei grupări sârbe „Pantera roz”.
34 de persoane vor fi duse la audieri, 27 fiind suspectate de tâlhărie şi furt. În ultimii doi ani, hoţii au acţionat în ţări precum Belgia, Germania, Austria, Olanda, Croaţia şi Slovenia, ei furând, din magazine de lux, bijuterii şi ceasuri, în valoare totală de zece milioane de euro.
Adrian Botez, liderul grupării, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a încercat să îl omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu, un alt interlop. Botez a fost eliberat din „greşeală” din arestul Poliției Capitalei, de angajații care au interpretat invers decizia judecătorilor. El a fost prins pe 16 ianuarie 2015 după ce a fost căutat mai bine de şase luni. Adrian Marin Botez, zis „Ţâţă”, şi alţi şapte bărbaţi care, în 2011, au vrut să-l omoare pe Dumitru „Puiu” Mironescu au fost condamnaţi definitiv, în 30 iunie 2014, la pedepse cu executare cuprinse între nouă şi doisprezece ani de închisoare. Adrian Botez îl considera pe Dumitru Mironescu implicat în asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, care a fost împuşcat de Cristian Chilat, zis „Falău”, în noiembrie 2010, în răfuiala de la Cafe Latino, din municipiul Bacău. În aprilie 2012, Falău a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor.
M. Nedelcu