- Andi Topală
20 iunie 2012. Fostul prim-ministru român Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
1 august 2013. Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare.
2 iunie 2014. Regele Spaniei, Juan Carlos, abdică. A fost gestul suprem ce a urmat unui lung șir de scandaluri mediatice în care a fost implicată Casa Regală iberică, plecând de la vacanțele exotice ale monarhului în plină criză economică până la inculparea fiicei lui Juan Carlos, infanta Cristina, și a ginerelui într-un dosar de fraude cu bani publici.
1 iulie 2014. Fostul președinte al Franței, Nicholas Sarkozy a fost arestat pentru presupuse fapte de trafic de influență.
Sunt evenimente care au cutremurat lumea și, coincidență sau nu, toate s-au întâmplat în toiul verii. O altă știre care a făcut înconjurul lumii a fost cea privind arestarea lui Mircea Băsescu pentru trafic de influență, știre care a inclus și declarațiile țiganilor privind niște bani care ar fi ajuns și la președintele Traian Băsescu.
Dacă în lumea largă, după cum se vede, justiția nu ține cont de culoarea politică sau celebritatea vreunui demnitar sau fost demnitar, la noi încă se mai poticnește de o imunitate juridică, ba chiar o mai și analizează.
Nu degeaba l-am introdus pe fostul rege al Spaniei în această listă scurtă, pentru că, am mai spus-o, situația sa mi se pare întru totul similară cu a lui Traian Băsescu. Ginerele lui Traian Băsescu este urmărit penal în dosarul privind furtul domeniului Brătienilor, numele Ioanei Băsescu este legat de ancheta penală privind retrocedarea terenurilor de la Nana, fratele, Mircea Băsescu, este arestat pentru că a luat șpagă de la țigani.
Iar Parchetul General trage de timp în ancheta de la Nana și respinge o plângere a unui senator jignit ca la ușa cortului de președintele României pentru că acesta are imunitate, deși acest aspect juridic a fost tranșat clar și fără echivoc de chiar Daniel Morar.