1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:06
No menu items!

Izvorul tămăduirii

spot_img

Izvorul tămăduirii

Sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, care aminteşte de minunea împăratului Leon cel Mare, de Izvorul Tămăduirii, se sfinţesc apele. Înainte de urcarea pe tron, mergând prin pădure, Leon a întâlnit un orb rănit care se rătăcise. Leon l-a luat de mână pentru a-l conduce, dar acestuia îi era sete şi a plecat să caute apă. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere.

Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor, căci orbul şi-a astâmpărat setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului.

Izvorul menţionat este o metaforă pentru izvorul viu al mântuirii omenirii – Maica Domnului. Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a Aghiasmei Mici. După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău”.

În unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. În unele zone, ceremonia se repetă anual, până la intrarea în joc a fetelor însurăţite şi a băieţilor înfârtăţiţi.

Roxana Mera