Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a dat detalii luni din proiectul de lege, adoptat de guvern, privind carantinarea și izolarea persoanelor în contextul unei pandemii.
Potrivit actului normativ, care urmează să fie trimis Parlamentului pentru aprobare, termenul ”izolare” se va referi la persoanele bolnave sau infectate, termenul ”carantina persoanelor” se va referi la persoane sănătoase, iar dacă e depășită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută și la domiciliu.
Detaliile au fost date la finalul ședinței de guvern în care a fost aprobat proiectul de lege. La briefingul de presă a fost prezent, pe lângă Raed Arafat, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Cei doi au subliniat că prevederile actului normativ se vor aplica nu doar situației actuale cauzate de pandemia de coronavirus, ci în orice altă situație care necesită astfel de măsuri.
CITIȚI AICI PROIECTUL DE LEGE
„Acest proiect de lege a fost aprobat în guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca interesul național să nu lase loc de interpretare politică (…) Avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550 mai puțini internați în spitale în ultimele două zile”, a spus Nelu Tătaru.
„Proiectul de lege abordează problema mai general, nu doar pentru Covid, poate fi aplicat și în alte situații de risc biologic și epidemiologic. Proiectul începe cu mai multe definiții. Termenul de carantină a persoanelor se va referi la persoane sănătoase. Termenul de izolare se va referi la persoanele bolnave sau infectate. Proiectul prevede, ca excepție, dacă e depășită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută și la domiciliu. Există și posibilitatea instituirii unor măsuri de către comandantul acțiunii, care apoi trebuie supuse validării Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
De asemenea, el a precizat că „prefecturile, prin Comitetele județene pentru situații de urgență, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor, dar nimeni nu va lua decizia singur. Întotdeauna va exista o implicare a părții științifice: DSP, Institutul Național de Sănătate Publică etc”.