6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:14
No menu items!

Iurie Leancă: Vom intensifica cooperarea cu România, avem înțelegeri foarte bune cu premierul Ponta

spot_img

„Ne vom axa și mai plenar pe proiecte concrete”

c

Republica Moldova va intensifica cooperarea cu România, cu accent pe proiecte concrete, a declarat vineri, la Bruxelles, premierul moldovean Iurie Leancă, în marja Consiliului European în care țara sa a semnat un acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Nu văd motive pentru schimbări ba, din contră, vom intensifica această cooperare (n.r. — cu România). Ne vom axa și mai plenar pe proiecte concrete, cum ar fi cele de interconexiune energetică, mă refer la poduri; ieri am auzit o știre foarte bună, că podul Ungheni-Iași a fost inclus în proiectul de conectivitate al Uniunii Europene. Ne vom axa pe atragerea investițiilor, pe dezvoltarea schimburilor comerciale. Și avem în acest sens înțelegeri foarte bune cu premierul Ponta

Iurie Leancă,

Premierul Republicii Moldova

„Am reușit împreună, în pofida greutăților, a unei anumite rezistențe, să ajungem la această zi. Este o zi în care putem spune că am obținut o primă victorie importantă pe calea modernizării Republicii Moldova. Ce vom face mâine: ne vom concentra pe pregătirea economiei Republicii Moldova, a instituțiilor noastre, pentru a putea beneficia din plin de prevederile acestui acord pe care l-am semnat”, a spus premierul de la Chișinău.

El a adăugat că, spre deosebire de regimul de vize, acum nu vor exista schimbări imediate, în cazul acordului de asociere și de liber schimb fiind vorba despre un proces de transformare puternică a tot ceea ce înseamnă activitate politică, socială, economică, a mentalităților, proces care presupune totodată un sprijin puternic din partea UE, astfel încât să fie cât mai rapid.

„Iar aceasta înseamnă în primul rând instituții care vor funcționa și mai puternic pe model european și economia care va putea să se integreze și mai bine cu cea europeană, investiții în economia Republicii Moldova. Este un proces pe care nu-l angajăm astăzi, ci pe care îl promovăm de ani de zile și pe care acum avem șansa să-l materializăm în rezultate concrete — locuri de muncă, lupta împotriva corupției mai eficientă, reforma justiției, liberalizarea economiei”, a completat șeful executivului moldovean.

În ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, premierul Leancă a subliniat că acordul cu UE nu contravine bunelor relații politice, dar și economice și comerciale cu această țară, și nici celor cu Kazahstan și Belarus.

„Și vom face tot ce ne stă în puteri să dezvoltăm o relație bună, constructivă, bazată pe respect reciproc cu partenerii noștri din Federația Rusă, astfel încât această integrare europeană, marcată puternic prin acordul de asociere, să ne facă pe noi previzibili, mai stabili, și aceasta să contribuie la această relație bună și foarte bună dacă e posibil, din partea noastră e posibil acest lucru, cu partenerii noștri din est. (…) Dacă e vorba de zona de liber schimb, am avut deja două runde de consultări, am răspuns tuturor îngrijorărilor colegilor noștri de la Moscova. (…)

Acest acord, care va fi ratificat de Parlamentul de la Chișinău, nu contravine sub nicio formă acordului de liber schimb din cadrul CSI”, a subliniat Leancă.

Acordul cu UE trebuie transpus, pentru a convinge că Republica Moldova nu rămâne la nivel de angajamente

Premierul de la Chișinău a menționat că acordul cu UE trebuie acum transpus, pentru a convinge colegii din UE că Republica Moldova nu rămâne la nivel de angajamente. „Mai avem un alt exercițiu important în acest an — alegerile parlamentare din noiembrie — și sunt convins că după alegeri vom continua același parcurs european. Astfel creăm premisele ca, din punctul nostru de vedere, în a doua jumătate a anului 2015, în timpul președinției letone, să depunem cererea de aderare”, a adăugat premierul Moldovei.

Întrebat de jurnaliști dacă crede că ar putea exista anumite acțiuni violente după momentul semnării acordului, Iurie Leancă a arătat că este optimist în privința capacității de judecată și de discernământ a politicienilor la Chișinău. „Vreau să cred în capacitatea de judecată și în discernământul politicienilor de la Chișinău și vreau să cred că vor lua decizii raționale.

Au și responsabilități, dincolo de faptul că au drepturi, iar cea mai importantă responsabilitate a oricărui politician din Republica Moldova este să mențină stabilitatea, să nu pună în pericol situația economică, politică, viețile omenești — vedem ce se întâmplă în Ucraina și sper că e un element care ne aduce aminte de riscurile unor astfel de (…) evoluții sau involuții în Republica Moldova’, a spus Leancă.

El a adăugat că instituțiile din Republica Moldova sunt gata să răspundă unor astfel de evenimente, dar și-a exprimat speranța să nu se ajungă la așa ceva.

C.A.