4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:36
No menu items!

Iulia Motoc dă 5.000 de euro pentru a fi membru pe viaţă într-o societate

spot_img

Este suma minimă ce trebuie dată o dată la trei ani în Societatea Europeană de Drept Internaţional

Iulia Motoc_CEDO 

Judecătorul român la CEDO adună mai multe complimente pe Facebook pentru costisitoarea intrare în Societatea Europeană de Drept Internaţional, decât pentru hotărârile istorice date de colegi împotriva Românei.

„Am devenit membru pe viata al Societatii Europene de Drept International, alaturi de cei mai importanti juristi specialisti in dreptul international. Sunt primul est-european cu aceasta calitate”, s-a lăudat judecătorul CEDO Iulia Motoc, cu două zile înainte ca 17 alţi colegi, printre care şi concurentul „învins la puncte”, în toamna trecută, Florin Streţeanu, să decidă asupra prescriptibilităţii crimelor din dosarul Mineriadei. Sursa Zilei a mai scris aici despre lista de organizaţii din care judecătorul român la CEDO mai face parte.

Ambele evenimente sunt marcate pe pagina de Facebook a judecătorului european, care apare la fel de activ online şi de la Strasbourg, cum era, până anul trecut, de la Bucureşti, ca membru al Curţii Constituţionale a României, după cum Sursa Zilei a mai relatat în mai 2013. Cele două postări sunt despărţite de o singură zi calendaristică.

Decizia din dosarul Mineriadei 15-17 iunie 1990, spre exemplu, a generat redeschiderea urmăririi penale în ancheta închisă acum 4 ani de Parchetul General pe motiv că faptele s-ar fi prescris. Acest lucru presupune reluarea urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, precum şi a altor câteva zeci oficiali civili şi militari, fiind aşteptată săptămâna viitoare o confirmare, impusă de Noul Cod de Procedură penală, de la instanţa supremă. O decizie istorică, dar care nu o întrece la aprecieri, pe contul judecătorului român la CEDO, pe cea privind intrarea în Societatea Europeană de Drept Internaţional, o organizaţie elitistă a oamenilor de drept, unde simpla înscriere şi primii 3 ani de participare (din restul vieţii) sunt condiţionate de plata unei taxe de 5.000 de euro. Suma nu este neaparat inaccesibilă unui judecător la CEDO, plătit cu aproape 20.000 de euro.

Toţi membrii sunt invitaţi să susţină activitatea Societăţii cu o contribuţie de cel puţin 5.000 de euro. Aceasta depunere de 5.000 de euro sau mai mult va fi plătită la instalare pentru o perioadă de până la 3 ani

SURSA: http://www.esil-sedi.eu/node/682

Iar bătălia la aprecieri virtuale nu a fost nici măcar una strânsă. Hotărârea istorică pentru România (101 like-uri), a înregistrat jumătate din recordul apreciativ al intrării Iuliei Motoc în ESIL (202 like-uri). Din pacate, funcţia de la CEDO nu permite o accesare la fel de transparentă a prezenţei la programul de lucru, aşa cum Sursa Zilei a calculat din hotărârile CCR pentru 2012. În toiul unui aventuros mandat la CCR, Iulia Motoc a fost desemnată judecătorul Român la CEDO (în ciuda avizului negativ al Parlamentului), plecarea acesteia de la CCR  fiind însoţită de o motivare ilogică a unei opinii separate pentru reincriminarea insultei şi calomniei.

Mihaela Chiper
Andrei Tudor