6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 21:15
No menu items!

Iulia Motoc are prima şansă să câştige 20.000 de euro pe an, salariu de la CEDO

spot_img

Motoc_Iulia

Comisia de specialitate a Parlamentului European i-a ascultat, duminică, pe cei trei candidaţi trimişi de Guvernul României să ocupe funcţia de judecător la CEDO. Decizia urmează a fi comunicată oficial marți, dar, conform deputatului PSD Marian Neacşu, răspunsul oficial va fi aflat, totuși, luni, după Plenara Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă şi o delegaţie română.

Pe lângă un salariu anual de aproape 20.000 de euro, în situaţia în care va trece şi de Plenară, pe fosta judecătoare constituțională Iulia Motoc o aşteaptă şi o vacanţă lungă la CEDO. Asta şi pentru că va fi nevoită să se abţină în cele mai controversate dosare ale României care aşteaptă acum soluţii la CEDO. Iulia Motoc s-a pronunţat deja din postura de judecător la Curtea Constituţională, pe subiecte precum tăierea salariilor, reducerea pensiilor şi proprietăţi, acestea totalizând câteva mii de plângeri făcute de cetăţeni români la CEDO.

În ciuda tututor acuzaţiilor de blat politic, judecătorul Iulia Motoc are în continuare cele mai multe şanse să devină şi reprezentantul României la CEDO. Intensul lobby făcut neoficial de diplomaţia română în ultimele câteva săptămâni nu a făcut decât să încununeze un lanţ de decizii care au condus la transmiterea către Strasbourg a unei liste „sărăcuţe” româneşti pentru CEDO.
Artizanul acestei mişcări care va duce la modificarea echilibrului politic de la Curtea Constituţională a României este chiar fostul ministru al justiţiei, Mona Pivniceru, care a modificat legea privind procedura desemnării reprezentantului României la CEDO în chiar ultima sa zi de mandat.

Iulia Motoc poate decide cine va fi președintele Curții Constituționale

Atribuţia a fost luată Consiliului Superior al Magistraturii şi dată Guvernului, pe constituţionalitate pronunţându-se inclusiv Iulia Motoc, într-una din rarele ocazii în care s-a aflat la muncă în 2012.

Procedura gândită de Mona Pivniceru şi continuată de Robert Cazanciuc a dus şi la o slabă participare la selecţie. Abia 5 candidaţi s-au strâns pentru interviul „guvernamental”, doi retrăgându-se din cursă imediat după înscriere. Conform punctajului realizat de comisia din care au făcut parte şi doi ministri, de la justiţie şi externe, Iulia Motoc s-a aflat abia pe locul 3, în urma Biancăi Guţan pe care Comisia de ieri a respins-o pe motiv de „CV inconsistent”.

Şansa din comisie: onorabilul judecător Wildhaber

Lista „şanselor norocoase” pentru Iulia Motoc nu se opreşte însă aici. Soţie de ambasador, este şi membru activ în mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului. Motiv pentru care, la o conferinţă organizată în luna februarie de Iulia Motoc la Strasbourg, pe tema democratizării Europei de Est, amfitrion a fost chiar secretarul comisiei care a audiat-o ieri, fostul preşedinte al CEDO, onorabilul judecător Luzius Wildhaber. În plin scandal privind păstrarea Iuliei Motoc pe lista pentru CEDO, în ciuda avizului negativ dat de Parlament, Sursa Zilei a transmis, în 17 iulie, lui Luzius Wildhaber rugămintea de a ne comunica detalii despre calendarul evaluării personalităţilor nominalizate România. Următoarele cinci întrebări erau legate de opinia domniei sale asupra slabei participari a specialiştilor la selecţia organizată la Bucureşti. Sursa Zilei nu a primit încă un răspuns.

Luni, 18 februarie (n.r. 2013), Curtea Europeana a Drepturilor Omului va organiza la Strasbourg, conferinta Impactul Conventiei Europene si a jurisprudentei sale asupra democratizarii in Europa de est.

Conferinta apartine unui proiect editorial pe care Iulia Motoc l-a initiat impreuna cu Presedinta sectiei a IV, CEDO Judecatoarea Ineta Ziemele. Conferinta care va avea loc la sediul CEDO, la Strasbourg si  vor interveni 14 judecatori CEDO, inclusiv Presedintele CEDO, Dean Spielman si fostul Presedinte, Luzius Wildhaber.

Juridice.ro (anunţ preluat de pe pagina de facebook şi de pe blogul judecătoarei Iulia Motoc)

Colegii din CCR, calzi şi îngăduitori în prag de despărţire

În prima şedinţă de după vacanţă, plenul Curţii Constituţionale a Românei a dezbătut două subiecte importante pentru viitorul Iuliei Motoc: dosarul de incompatibilitate şi dosarul fraudei pe care acelaşi personaj a comis-o în această vară semnând în numele altcuiva o scrisoare de recomandare către Comisia de la Strasbourg.

După obiceiul „Silviei” care comentează haluciant prestaţia şi aptitudinile Iulie Motoc pe internet, judecătoarea constituţională a trimis un e-mail elogios membrilor Panelului, dar în numele colegei Mona Pivniceru. Din informaţiile Sursa Zilei, mesajul a fost transmis de pe mailul oficial al CCR, dar în numele fostului ministru al justiţiei. În mesaj, Iulia Motoc ar fi reluat date din CV-ul său care ar recomanda-o pentru CEDO, dar a adăugat şi confirmarea faptului că este hărţuită de presa din România. Mona Pivniceru ar fi reacţionat şi ar fi transmis la rându-i un mesaj de retractare, dar a confirmat că Iulia Motoc este un subiect intens dezbătut de presă. CCR nu a comunicat rezultatul dezbaterilor pe marginea incidentului consumat în luna iulie, dar ne-a transmis un răspuns în privinţa incompatibilităţii în care s-a aflat Iulia Motoc. CCR s-a spălat pe mâini, la fel cum a făcut şi ANI, instituţia către care domnul preşedinte Zegrean ne-a direcţionat.

Mihaela Chiper