4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:37
No menu items!

Iulia Motoc a chiulit de la jumătate din şedinţele CCR pe 2012, dar este favorită la CEDO. Judecătoarea va fi reevaluată

spot_img

Judecătoarea Iulia Motoc a primit aviz negativ pentru CEDO

O analiză făcută de Sursa Zilei arată că judecătorul constituţional Iulia Motoc şi-a onorat colegii cu prezenţa doar la şedinţele cu miză politică din 2012. Un calcul bazat exclusiv pe aritmetica semnăturilor de pe hotărârile pronunţate de Curtea Constituțională a României arată că Iulia Motoc nu a participat la 34 de şedinţe din cele 71 ale judecătorilor constituţionali. Cu toate acestea, Iulia Motoc se află pe lista care va fi reanalizată, în această săptămână, de Panelul condus de judecătorul elveţian Luzius Wildhaber, fost preşedinte CEDO şi fidel participant la conferinţele soţiei ambasadorului nostru la Bruxelles.

Aritmetica minusurilor din 2012: 71 de şedinţe, 37 de prezenţe, 34 absenţe. Chiul pe faţă şi în 2013

Sursa Zilei prezintă lista şedinţelor în care Iulia Motoc s-a aflat la lucru în 2012, la Bucureşti, dar şi principalele evenimente politice ale momentului. Pentru conformitate, trebuie reamintită situaţia judecătorului Adrian Neacşu, membru suspendat din CSM, după ce DNA l-a trimis în judecată pentru că şi-ar fi încasat salariul şi în zilele în care nu se afla la lucru în sediul CSM. Situaţia este comparabilă cu cea a judecătoarei constituţionale Iulia Motoc, ale cărei semnături se regăsesc cel mai des în preambulul unor hotărâri decisive, cu miză, şi unde paritatea era în devafoarea unei anumite tabere politice.

Sursa Zilei deţine în acest moment şi răspunsurile oficiale cu privire la diurnele primite de Iulia Motoc în 2012, o parte dintre acestea confirmând şi traseul indicat de IP-urile utilizate de „Silvia” pentru comentarii, aşa cum Sursa Zilei a demonstrat aici.

Judecătoarea Iulia Motoc se admiră singură pe internet sub numele Silvia

Cazul Neacşu nu va constitui, cel mai probabil, un precedent pentru situaţia judecătorului constituţional Iulia Motoc, devreme ce noul şef al DNA este Laura Codruţa Kovesi, fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană la Bruxelles, fost subaltern al lui Mihnea Motoc, ambasadorul României la Bruxelles. Similar, ANI a reuşit să treacă cu vederea, la finele lui 2012, incompatibilitatea în care se află judecătoarea Iulia Motoc cu arbitrul comercial şi conciliatorul Iulia Motoc. Incompatibilitatea este menţionată teoretic de inspectorul de integritate care a clasat dosarul a doua zi, fără să consulte măcar CV-ul oficial al persoanei cercetate, darămite să transmită o solicitare oficială către ICSID, aşa cum a făcut Sursa Zilei.

Iulia Motoc este incompatibilă cu funcția de la CCR. Judecătoarea face arbitraj internațional

  • Prezenţe 2012

Ianuarie: 11, 17,18, 19, 24, 25, 31
Februarie: 13
Martie: 10, 24, 26
Aprilie: 3, 8, 10, 29
Mai: 5, 19, 26,27, 28 – delegaţie din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene
Iunie: 5, 9, 10, 24 , 31 iulie – decizii referenduum, revocarea avocatului poporului, blitzkrieg Blaga-Anastase
Septembrie: 19, 20, 26, 27 – sesizare PDL privind neconstituţionalitatea legii de organizare şi funcţionare a CCR
Octombrie: 4, 10 oct
Decembrie: 5, 12, 13, 20

  • Absenţe 2012

Ianuarie: 26, 16, 23, 28
Fabruarie: 6, 7, 13, 15, 20, 22, 27, 28, 29
Martie: absenţa pe linie
Aprilie: 24
Septembrie: 25, 2, 11, 18, 23, 25
Octombrie: 1, 13, 20, 22, 27, 29
Noiembrie: absenţa pe linie
Decembrie: 11, 18

SERVICIUL DE LA CCR ÎN 2013: 32 sedinţe, 18 prezenţe, 14 absenţe

  • Prezențe 2013

Ianuarie: 17, 22, 5 – Sesizarea PDL privind statutul Deputatilor şi senatorilor
Februarie: 27, 28
Aprilie: 2, 4, 24, 9, 10, 21, 22
Mai: 13, 18, 19, 25, 26
Iunie: prezentă pentru derularea procedorii pentru CEDO

  • Absenţe 2013

Ianuarie: 23, 24, 12,13
Februarie: 5, 7, 12, 19, 28
Martie: absenţe pe linie
Aprilie: 3, 9, 18
Mai: 23
Iulie: 4

 

Prof. Iulia Motoc – P.R. Iulia Motoc: Scrisoare în numele colegei Mona Pivniceru

Extravaganţele de până acum ale Iuliei Motoc (comentarii autolaudative sub pseudonimul Silvia, rochie de vară la o ceremonie oficială la Cotroceni) au fost depăşite în această vară doar de un gest incalificabil al judecătoarei CCR. În graba neobosită de a-şi strânge susţinători pentru plecarea la Strassbourg, Iulia Motoc a trimis un mail elogios membrilor Panelului, dar în numele colegei Mona Pivniceru. Din informaţiile obținute de Sursa Zilei, mesajul a fost transmis de pe mailul oficial al instituţiei, dar în numele fostului ministru al justiţiei. În mesaj, Iulia Motoc ar fi reluat date din CV-ul său care ar recomanda-o pentru CEDO, dar a adăugat şi confirmarea faptului că este hărţuită de presa din România. Mona Pivniceru a reacţionat şi a transmis la rându-i un mesaj de retractare, confirmând doar în parte situaţia tensionată dintre Iulia Motoc şi jurnalişti. Toate aceste detalii ale incidentului petrecut la începutul lunii iulie se regăsesc într-un dosar aflat pe masa plenului CCR.

Preşedintele Panelului, amfitrion pentru conferinţele Iuliei Motoc

În plin scandal privind păstrarea Iulie Motoc pe lista pentru CEDO, în ciuda avizului negativ dat de Parlament, Sursa Zilei i-a transmis, în 17 iulie, lui Luzius Wildhaber rugămintea de a ne comunica detalii despre calendarul evaluării personalităţilor nominalizate de România. Următoarele cinci întrebări erau legate de opinia domniei sale asupra slabei participari a specialiştilor la selecţia organizată la Bucureşti. Un semn de întrebare fiind chiar retragerea a doi dintre cei 7 candidaţi iniţiali, despre care nu ştim dacă au fost intimidaţi de competitori sau de competiţie. Niciunul dintre participanţi sau perdanţi nu a vrut să comenteze, cu atât mai puţin fostul preşedinte al CEDO, Luzius Wildhaber, președintele Panelului, care a girat cu prezenţa sa o fastuoasă conferinţă la Stassbourg pe tema democratizării Europei de Est. Organizator: Iulia Motoc.

Luni, 18 februarie (2013 – n.r.), Curtea Europeană a Drepturilor Omului va organiza la Strasbourg, conferința Impactul Convenției Europene și a jurisprudenței sale asupra democratizării în Europa de Est.

Conferința aparține unui proiect editorial pe care Iulia Motoc l-a inițiat împreună cu președinta Sectiei a IV-a a CEDO, judecătoarea Ineta Ziemele. Conferința va avea loc la sediul CEDO, la Strassbourg și vor interveni 14 judecători CEDO, inclusiv președintele CEDO, Dean Spielman și fostul președinte, Luzius Wildhaber.

Sursa: juridice.ro
anunţ preluat de pe pagina de Facebook şi de pe blogul judecătoarei Iulia Motoc

Din 19 iulie, Tudor Panţîru – fost judecător la Curtea Constituţională a Moldovei, dacă ar beneficia de acelaşi ascendent la Curtea de la Strassbourg ca Iulia Motoc, ar putea să devină motorul unei situaţii fără precendent generate de Guvern: un cetăţean moldovean să fie reprezentantul României la CEDO. Tudor Panţîru a luat locul Biancăi Guţan pe lista de 3, aceasta din urmă fiind trimisă „acasă” pentru lipsa unei experienţe notabile în organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului. La Grupul consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri (aşa cum a fost intitulat de Ministerul Justiţiei) au ajuns însă recomandări în favoarea Iuliei Motoc, semnate de zeci de personalităţi româneşti şi internaţionale, oameni de cultură, politicieni şi jurişti.

Mihaela Chiper