6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:25
No menu items!

Italia: Bani “murdari” au ajuns în România şi Irlanda

spot_img

 

spalare bani italia

Douăzeci și unu de agenţii de transfer de bani din Brescia, nordul Italiei, au fost puse sub sechestru de către Gardienii din cadrul Nucleului special al Poliţiei Valutare ca urmare a unor încălcări a legislaţiei privind spălarea de bani pentru trei miliarde de euro.

Anchetatorii au verificat circa 30 de milioane de transferuri de ieşire din ţară, dar şi de intrare, din Italia spre România, Irlanda şi Columbia. Se apreciază că de la Roma au fost exportate ilegal aproximativ 875 milioane de euro în doi ani, de la Milano aproximativ 665 de milioane, de la Torino circa 70 de milioane, din Brescia peste 19 milioane de euro, ajungând în mod special în România şi Irlanda, dar şi în Peru, Republica Dominicană, Maroc şi Senegal.  Totodată, s-a estimat că între 2010 şi 2011 au ajuns în Italia peste 2 miliarde de euro, din care 35-40% în condiții ilegale.

“Este un sistem care suscită alarmă şi îngrijorare. Utilizarea improprie a mecanismului de transfer de bani poate deschide perspective relevante pentru crima organizată. Pentru aceasta am folosit un protocol de anchetă care nu a mai fost niciodată utilizat anterior în Italia, cu o sinergie operativă între Procuratură, Garda de Finanţe şi Banca Italiei. Rezultatele sunt foarte relevante, probabil de neimaginat la începutul operaţiunii”, a precizat coordonatorul anchetei, procurorul adjunct din Brescia, Sandro Raimondi.

Prin transferul de bani, operațiune legală, s-a permis spălarea de bani ”murdari” surveniți din traficul de droguri, prostituţie, imigraţia ilegală, bunuri furate şi activităţi financiare ilegale.

 În Brescia există un număr de 58 de suspecți, aceștia fiind acuzaţi de reciclare, substituire de persoană şi neidentificarea clientelei.

Agenţiile de transfer de bani au încălcat în mod repetat normele anti-reciclare de bani, astfel ducând la imposibilitatea identificării proprietarilor sumelor uriașe de bani transferaţi prin agenţii. Între 2010 şi 2011 au fost notate 10 miliarde de euro, 35% din aceștia provenind din infracţiuni.

Anchetatorii Nucleului special al Poliţiei Valutare colaborează cu tehnicienii Băncii Italiei în vederea demascării unor intervenții la nivel mai înalt prin verificarea unor operaţiuni efectuate între agenţiile de transfer de bani şi 11 dintre cele mai mari instituţii de plată la nivel naţional.